Tenhle koláč, to je léto. At´ chcete nebo ne. Je naprosto luxusní a my ho doma milujeme. A klidně si ho upečeme i v zimě 🙂
Záměrně píšu ovocný koláč, protože ovoce můžete zvolit jakékoliv a vždycky bude dokonalý.
My ho už vyzkoušely s borůvkama, meruňkama, jahodama, třešněma a vždycky to bylo super. Stejně tak už jsem zkoušela různé mouky. Původní recept, který jsem dostala od své kamarádky Leničky a pekla ho doma její mamka je s moukou bílou pšeničnou. Já jsem ale udělala drobné změny.
Rozpis surovin je na celou dávku, tj. velká pekáč. Já ho dělám z poloviční dávky, do koláčové formy.
Taky jsem zkoušela mléko nahradit jogurtem nebo kefírem a funguje to taky skvěle.
No nečekejte dlouho a rovnou se do něho pusťte.
Ingredience:
na koláč:
- 160 g tuku ( používám olej)
- 160 g cukru ( používám třtinový)
- 2 žloutky ( dávám celá vejce)
- 500 g polohrubé mouky ( používám celozrnnou špaldovou, špaldovou hladkou)
- 1 kypřící prášek bez fosfátu
- 1/2 lžičky soli
- asi 1/3 mléka
- 1 lžičku vanilkové pasty
- citronová kůra
na drobenku:
- 70 g másla
- 70 g třtinového cukru
- 70 g polohrubé mouky
- 1 třtinový cukr s citronovou kůrou
navíc:
- 1 tvaroh ve vaničce ( nebo zakysaná smetana)
- 1 lžička vanilkové pasty
- cukr dle chuti
- ovoce- borůvky, jahody, meruňky, třešně, rybíz
Postup:
Vejce utřete s cukrem, přidejte olej a mléko. Postupně přisypávejte mouku s kypříkem a solí. Nakonec vmíchejte vanilku a citronovou kůru.
Těsto naneste do pekáče s pečícím papírem, potřete ochuceným tvarohem a naskládejte ovoce dle vašeho výběru.
Teď už jen zbývá povrch posypat drobenkou, kterou připravíte smícháním všech ingrediencí a s koláčem honem do trouby.
V předehřáté troubě na 175 °C pečte cca 30 minut, než se drobenka krásně zbarví do zlatova.
Před krájením chvíli vydržte než koláč vychladne, ale jde to kolikrát dost těžko 😉