Mrkvová bábovka s ořechy

A konečně je tu po dlouhé době nový recept!

Přiznám se, že mě teď poslední, už docela dlouhou dobu, zaměstnává úplně jiná činnost, tak nemám na ty recepty až tolik času. Vařím a peču pochopitelně pořád, jen na to sdílení už čas nezbývá.

Když jsem s Rendlíčkem jako eshopem končila, trochu už jsem upozorňovala na to, že mám v hlavě jiný projekt. A to je právě to, čemu se poslední měsíce intenzivně věnuju a už se moc těším, až vám ho představím.

Ale pro dnešek, pojďme k receptu.

Mrkvová bábovka, tu když upeču, mám 100% jistotu, že bude talíř vymetený během chvilky.
No prostě to tak nějak funguje, že je tak chutná, že u jednoho kousku neskončíte a pak se divíte, že už není.
Přitom na ní není nic výjimečného, ale ta její vláčnost, křupavé ořechy a citrónová kůra asi dělají své. No a taky muškátový oříšek. Ten já používám hodně ráda do všelijakého pečení, protože mu dodá prostě takovou zajímavější chuť ( množství záměrně neuvádím, ne každý ho má rád). Tak zkuste a uvidíte.

 

Ingredience:

( 1 hrnek= cca 220 ml)

  • 4 velká vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 a 1/4 hrnku oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 větší nahrubo nastrouhané mrkve
  • 2 hrnky špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • muškátový ořech
  • kůra z jednoho citrónu
  • vlašské nebo pekanové ořechy

 

citronová poleva:

  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • voda dle potřeby

 

Postup:

Ve větší míse vyšlehejte vejce s cukrem. Přilijte olej, vanilku a nastrouhanou mrkev a kůru z citrónu.

V jiné míse smíchejte mouku, kypřík a sodu, sůl a koření a tuto suchou směs zamíchejte do mrkvové. Nakonec přidejte nasekané ořechy. Dávám tak hrst až dvě.

Formu na bábovku vymažte a vysypte moukou jak jste zvyklí a těsto do ní nalijte. No a šup s ní do trouby.
A teď záleží jak peče vaše trouba, ale pečte bábovku cca na 160-170 °C cca 45 minut. Musíte sledovat a případně  zkusit špejlí, zda už se těsto nelepí.

Když je bábovka hotová, nechte ji chladnout chvilku ve formě a pak ji přesuňte na mřížku.
Po úplném vychladnutí ji můžete už podávat jen pocukrovanou nebo si polít polevou, já zvolila pro tentokrát citronovou, navrch pak ještě přijde trochu nasekaných ořechů.
Skvěle taky chutná třeba s karamelovou polevou.
Citronová poleva- vymíchejte cukr s citrónovou šťávou, vodu ( cca 1-2 lžíce)  přidávejte dle potřeby pozvolna, ať není poleva moc řídká.

Dobrou chuť!

 

 

20211018_160431-01

 

 

20211018_161554-01

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.