Chřestová sezóna je tady! Konečně, těším se na ní celý rok.
Receptů na chřest je mraky a za tu krátkou dobu, co je k mání je potřeba jich vyzkoušet co nejvíc. Dneska tu mám recept úplně ten nejjednodušší, ovšem nikterak méně chutný, naopak. V jednoduchosti bývá často to největší kouzlo.
K tomuto receptu vám stačí pouze kvalitní zelený chřest a citrón, ideálně chemicky neošetřený, protože kromě šťávy budete potřebovat i kůru. Takže žádné zdržování a rovnou k receptu.
Ingredience:
- zelený chřest
- citrónová kůra a šťáva
- olivový olej
- himalájská sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup:
Troubu zapněte na 180°C.
Chřest si musíte nejdřív připravit a to tak, že odlomíte dřevnaté konce. Někde se píše, že se mají odříznout poslední 2cm. Já to ale raději odlamuji kousek po kousku a mám tak jistotu, že od každého zůstane jen ta dobrá část. Odlomené kousky ale nevyhazujte, můžete je použít třeba do vývaru, jen je pak musíte vždycky vyndat, jsou opravdu dřevnaté a ta vlákna se nedají moc jíst.
No a pak už jen ty pěkné kousky chřestu omyjte, osušte a přesuňte rovnou na pekáč s pečícím papírem, kde už můžete přidat ostatní suroviny. Takže osolte, poprašte mletým pepřem, zakápněte citronovou šťávou a přidejte i nastrouhanou kůru. To celé zalijte olivovým olejem, promíchejte, ať je každý kousek obalený a šup s tím do trouby.
Pečte cca 12 minut, občas mrkněte jak se chřest v troubě má, aby byl na konci pečení pěkně změklý, ale ne žádné blátíčko.
No a to je celé, teď už jen nějakou flákotu k němu
Dobrou chuť!