Jemné a šťavnaté kuřecí maso v krémové bylinkové omáčce s nádechem česneku. Tolik chutí v jednom pekáčku. Snadné a perfektní.
Recept můžete upravit dle sebe, přidat množství kuřecích špalíků, použít jiné oblíbené bylinky a smetanu klidně zaměnit za kokosové mléko.
Jako příloha se ke smetanové omáčce skvěle hodí brambory, těstoviny nebo třeba kadeřávek.
Kadeřávek nebo-li kapusta kadeřavá, to je mimochodem velmi chutná a tak trochu opomíjená zelenina.
Kadeřávek obsahuje železo, beta karoten, vitamín E a C a má nejvyšší množství vitamínu K ze všech listových zelenin. V posledních letech se tak stal hodně oblíbený zejména v oblasti zdravé výživy.
Jeho listy bývají zvlněné, dá se použít jak do polévek, příloh, tak i do salátů syrový. Připravovat by se měl co nejkratší dobu ( ideálně jen blanšírovat), aby si zachoval všechny vitamíny a minerální prvky. Jeho chuť je mimořádně dobrá, takže z něho připravíte lahodná jídla.
Tak co, zkusíte ho?
Ingredience:
- 5 kuřecích horních stehen
- 5 velkých stroužků česneku
- 250 ml smetany
- tymián, petržel, šalvěj
- sůl, pepř
- olivový olej
- zeleninový vývar
Postup:
Kuřecí kousky omyjte, osušte, osolte a opepřete. Pak z obou stran opečte na pánvi do zlatavé barvy.
Přendejte do pekáčku. Ve výpeku osmahněte na plátky nakrájený česnek, ale jen chvilku, aby nezhořkl.
Přendejte ho do pekáčku ke kuřeti a přihoďte bylinky a zalejte smetanou.
Přikrejte alobalem ( nebo pokličkou) a pečte 1 hodinu na 180°C. Pak alobal sundejte, dle potřeby podlejte vývarem nebo vodou a pečte dalších cca 20 minut do požadované barvy a hustoty omáčky.
Podívejte s bramborovou kaší, těstovinami nebo třeba s kadeřávkem.
Kadeřávek s pak choi
- kadeřávek
- pak choi
- česnek
- sůl, pepř
Postup:
Kadeřávek zbavte tuhých středů a nakrájejte na menší kousky, stejně tak i salát pak choi. Hoďte na pánev na rozpálený olej. Osolte, opepřete a chvíli restujte. Pak přihoďte na drobno nakrájený česnek a opět společně chvilku restujte.
Podávejte jako přílohu za masu