Pórkovo-pohankový krém

Polévka, to je prostě základ. Když je pěkně hustá, stačí jako samostatný pokrm, vždycky zahřeje a pohladí na duši. A když je vám na nic, zalezete si do postele, dáte si polévku a je zase fajn. A navíc tolik obměn. V polévce sníte i takové druhy zeleniny, luštěnin nebo obilovin, které by jste samostatně třeba vůbec nejedli.
Já vařím polévky dle toho, co mám zrovna v lednici a ve špajzu, dle momentální nálady a mám pocit, že málokdy uvařím tu samou stejně. A od doby, kdy „najela“ na polévky i moje malá dcera, milujeme hlavně ty krémové. Tahle původně nebyla, ale postupně jsme se do téhle varianty propracovaly taky.

 

Ingredience:

  • 1 pórek
  • 3 brambory, nakrájené na kostičky
  • plátek celeru, nakrájený na kostičky
  • 1 menší hrnek pohanky lámanky
  • kmín, sušený libeček a celerová nať
  • sůl, olivový olej

 

Postup:

Na kapce oleje orestujte pokrájený pórek a celer, přihoďte propláchnuté brambory, okořeňte bylinkami a zalijte vodou cca 1 cm nad bramborovo-pórkovou směs. Přisypejte propláchnutou pohanku, přiveďte k varu a vařte do změknutí zeleniny. Pak už jen rozmixujte do konzistence vám příjemné. Na zjemnění nakonec můžete přidat kousek másla, tedy ne vegani, ti si zakápnou olejem 🙂

 

 

P1550315-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.