Polévka, to je prostě základ. Když je pěkně hustá, stačí jako samostatný pokrm, vždycky zahřeje a pohladí na duši. A když je vám na nic, zalezete si do postele, dáte si polévku a je zase fajn. A navíc tolik obměn. V polévce sníte i takové druhy zeleniny, luštěnin nebo obilovin, které by jste samostatně třeba vůbec nejedli.
Já vařím polévky dle toho, co mám zrovna v lednici a ve špajzu, dle momentální nálady a mám pocit, že málokdy uvařím tu samou stejně. A od doby, kdy „najela“ na polévky i moje malá dcera, milujeme hlavně ty krémové. Tahle původně nebyla, ale postupně jsme se do téhle varianty propracovaly taky.
Ingredience:
- 1 pórek
- 3 brambory, nakrájené na kostičky
- plátek celeru, nakrájený na kostičky
- 1 menší hrnek pohanky lámanky
- kmín, sušený libeček a celerová nať
- sůl, olivový olej
Postup:
Na kapce oleje orestujte pokrájený pórek a celer, přihoďte propláchnuté brambory, okořeňte bylinkami a zalijte vodou cca 1 cm nad bramborovo-pórkovou směs. Přisypejte propláchnutou pohanku, přiveďte k varu a vařte do změknutí zeleniny. Pak už jen rozmixujte do konzistence vám příjemné. Na zjemnění nakonec můžete přidat kousek másla, tedy ne vegani, ti si zakápnou olejem 🙂