Dort di Pasqua

Co nevidět tu budou Velikonoce a s nimi spousta pečení. Nechcete vyzkoušet místo tradičního mazance něco nového? Třeba Dort di Pasqua, který se peče právě na Velikonoce v jižní Itálii k uctění Ostary, bohyně jara, která probouzí přírodu ze zimního spánku.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí ( nebo vlašských ořechů)
  • 50 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g změklého másla
  • kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citrónu

Na náplň:

  • 400 g ricotty ( propasírované přes síto)
  • šťáva a kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
  • 100 g práškového cukru
  • 2 vejce
  • máslo na vymazání formy
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce smetany

 

Postup:

Troubu zapněte na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem.
Z mouky, mandlí nebo ořechů, cukru, vejce, másla a citrónové kůry vypracujte těsto. Pokud se nespojuje, přidejte několik kapek vody. Dvě třetiny pak naplňte do připravené formy. Zbytek vyválejte a uložte do chladu.
Ricottu smíchejte s citrónovou kůrou a šťávou a s polovinou cukru. Vejce se zbývajícím cukrem vyšlehejte ve vodní lázni na tuhý krém. Pak do něho postupně přidávejte krém z ricotty.
Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte cca 10 minut. Na korpus pak rozetřete připravený krém. Ze zbylého těsta vykrájejte proužky, které položte na dort jako mřížku. Žloutkem rozšlehaným ve smetaně pak mřížku potřete.
Dort vraťte do trouby, teplotu snižte na 150°C a pečte cca 50 minut do zhnědnutí.

 

P1540706-1

 

 

P1540708-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.