No není nad domácí pečivo. O tom není pochyb. No jo, ale když ho zrovna nemáte ta představa, že nějakou dobu trvá než vykyne ( o výrobě kvásku ani nemluvím)…
Tenhle recept je přesně pro takové chvíle. Stačí vám sotva hodinka a voňavé bagety jsou na stole. No vážně, zkuste to.
Ingredience:
- 500 g mouky ( já použila směs hladké pšeničné cca 160 g a zbytek žitné chlebové a také variantu jen hl.pšeničnou, oboje skvělé)
- 40 g čerstvých kvasnic
- 1 a 1/2 lžičky soli
- špetka cukru
- 30 ml slunečnicového oleje
- 360 ml vlažné vody
Postup:
Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě, přidejte ostatní ingredience a smíchejte vše dohromady, ideálně v hnětači pak propracujte cca 2 minuty. Těsto vyjměte z mísy, vytvarujte 2-3 „šišky“ a přeneste je na plech s pečícím papírem.
Na vrchu několikrát nařízněte a nechte kynout 15 minut.
Mezitím zapněte troubu na 200°C. Po uplynutí 15- ti minut, navlhčete povrch baget a posypejte je moukou. Vložte plech do trouby a pečte 25 minut.
Bagety skvěle chutnají i druhý den.
Pozn.: Nezapomeňte, že pokud použijete žitnou mouku, bagety tolik nenaběhnou.