Dýňové rizoto

Podzim, to jsou dýně na všechny způsoby. K jednomu z nich jistě patří i rizoto. Recept je snadný a rychlý, vše děláte v jednom hrnci, což je velká výhoda, nezašpiníte příliš nádobí.
Z malé dýně vám bude stačit jen kousek a ze zbytku můžete vystřihnout další dýňovou dobrotu, třeba ji jen tak s bylinkami upéct v troubě, což je velmi snadné a velmi dobré.
Ale zpět k rizotu. V receptu jsem použila jasmínovou rýži, mám ji prostě ráda. Ale rýže arborio, tedy rýže rizotová je stejně tak skvělá.  Vynecháním masa můžete rizoto udělat i vegetariánské, přidejte navíc třeba šalvěj.

 

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uzeného masa
  • 300 g dýně Hokaido
  • 50 ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 2 hrnky jasmínové rýže
  • bylinky- oregano, tymián
  • lžíce másla
  • 50 g čedaru nebo parmazánu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

 

Postup:

Na kapce olivového oleje orestujte na kostičky nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou dýni a a uzené maso. Po chvilce přihoďte na jemno nakrájený česnek a bylinky. Pak nasypte rýži a restujte ji společně s dýní a masem. Zastříkněte bílým vínem a nechte odpařit, pak ztlumte teplotu a postupně přidávejte horký vývar až je rýže uvařená al dente a dýně měkká. Vmíchejte máslo a sýr a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. A krémové rizoto je hotové.

 

Dýňové rizoto-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.