Na tenhle recept jsem narazila v Ikea kuchařce. Když jsem si přečetla složení surovin, postup a podívala na fotky, nemohla jsem jinak než ho okamžitě vyzkoušet, už dopředu mi totiž bylo jasné, že to bude taková dobrota, kterou pak budu muset dělat pořád a pořád. A taky že jo. Je to dokonalá kombinace skvělých chutí. Tedy alespoň pro mě.
Vařené hovězí maso takřka vůbec nepřipravuji, stále mám v sobě hluboce zakořeněné ty nechutné a neužvýkatelné podešve, kterými nás krmili ve školní jídelně. Ale tohle, tohle je něco úplně jiného. A přestože je v receptu uveden jiný druh masa, koupila jsem nakonec kližku (co dělat, když dostanete prostě chuť a na výběr nic moc nemáte…). Byla tak měkká a šťavnatá, opravdu perfektní.
A k tomu teplý krémový salát z brambor a celeru a kapar a smetany, fantazie!
A ze zbylého vývaru doporučuji udělat polévku.
Ingredience:
Vařené hovězí
- cca 1 kg hovězího ( zadní kýta nebo hrudí s kostí)
- 150 g mrkve
- 300 g pórku
- 125 g cibule
- 4 stroužky česneku
- petržel
- 12 kuliček černého pepře
- 5 bobkových listů
- 1/4 lžičky kmínu
- sůl
Salát z brambor a celeru
- 1 lžíce másla
- 500 g malých brambor
- 500 g oloupaného celeru
- 50 g kaparů
- 100 g kyselých okurek
- 250 ml horkého hovězího vývaru nebo vody
- 200 ml smetany
- 50 g najemno nastrouhaného křenu
- petržel
- sůl, pepř
Postup:
Vařené maso
Hovězí vložte do velkého hrnce a přidejte jen tolik vody, aby bylo maso ponořené. Přiveďte k varu a z hladiny sbírejte vznikající pěnu. Oškrábejte mrkev, očistěte pórek a cibuli a nakrájejte je na velké kusy. Přidejte je do hrnce a přihoďte i česnek, petržel, bobkový list, kmín a sůl.
Snižte teplotu a vařte po dobu 2-2a1/2 hodiny. Odstavte a nechte maso alespoň 30 minut odpočinout, poté servírujte rozkrájené na velké kusy společně se salátem.
Salát z brambor a celeru
Brambory uvařte tak, aby se téměř rozpadaly. Oloupejte je a rozkrojte na poloviny. Celer nakrájejte na kostičky a uvařte jej téměř doměkka. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte brambory a celer. Kapary a okurky nakrájejte najemno a přidejte do salátu. Dochuťte solí a pepřem a 5 minut duste. Přidejte hovězí vývar a přiveďte k varu. Přidejte smetanu a vařte salát tak dlouho, až bude hustý a krémový. Vmíchejte najemno nastrouhaný křen a nahrubo nasekanou petržel.