Původně jsem neměla vůbec v plánu dělat džem z angreštu. Bylo ho tak akorát na zobání. Ale dostali jsem další, k tomu ještě meruňky a cesty před náma. Takže jsem ho nakonec raději zpracovala.
A zde je recept. Opět žádná složitost.
Ingredience:
- 550 g angreštu ( bílý i červený)
- 300 g třtinového cukru
- 100 g cukru krupice
- šťáva z 1 limetky
- šťáva z 1/2 citronu
Postup:
Angrešt odstopkujte, dobře omyjte a rozpulte, jde to snadno prstama. Prosypte cukrem a v zakrytém hrnci nechte stát do druhého dne.
Druhý den přidejte k angreštu, který mezi tím pustil šťávu limetku a citron, zamíchejte a dejte vařit.
Mezitím sterilizujte sklenice.
Když angrešt začne vřít, teplotu snižte a pomalým varem vařte do zhoustnutí. Zkoušejte malé množství odebrat na talířek a sledujte hustotu džemu. Nyní ještě můžete angrešt znovu promačkat šťouchadlem.
Hotový džem plňte do připravených skleniček, dobře uzavřete, otočte dnem vzhůru a takto nechte vychladnout.