Netroufám si psát risotto, i když v podstatě je to risotto, jen není uděláno z té správné risottové rýže arborio, ale z jasmínové a nepoužila jsem v tomto případě ani víno do základu, a to proto, že mi v této kombinaci nechutná.
Lilkoví odpůrci si mohou oddychnout, v této podobě lilek skoro ani nepoznají a ještě se budou divit jak jim to jídlo nakonec chutnalo. A to mám vyzkoušené na Amálce 😉
Ingredience:
- 1 hrnek rýže
- 1/2 lilku
- 5 sušených rajčátek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- cca 750 ml zeleninového vývaru
- olivový olej, sůl, pepř
- čerstvá majoránka a oregano
Postup:
V první řadě si připravte lilek, nakrájejte ho na drobné kostičky, osolte a nechte cca 1/2h „vypotit“. Mezi tím si nakrájejte na drobno cibuli a česnek na menší kousky také sušená rajčátka.
Na lžíci oleje orestujte cibulku až zesklovatí, pak přidejte rýži, opražte a zalijte 1 naběračkou vývaru, ten se během chvilky odpaří, pak už můžete postupně přidávat další vývar, ale vždy počkejte až se zredukuje.
Na vedlejší pánvi si orestujte osušený lilek, pak k němu přidejte rajčata a nakonec i česnek. Směs přidejte k rýži a podlívejte vývarem, než bude vše měkké. Ke konci přidejte pokrájené bylinky.
Na talíři zakápněte olivovým olejem a v případě, že nejste vegani, můžete zasypat vaším oblíbeným sýrem.