Curry s mangoldem a červenou čočkou

Mangold, tak trochu opomíjená zelenina, která byla přitom podle dochovaných zápisů už před 300 lety ve střední Evropě nejoblíbenější zeleninou, než ho později vytlačil do pozadí špenát, naštěstí se ale zase vrátil.
Poskytuje mnohem větší sklizeň než špenát a přitom má menší nároky na pěstování.
Mangold je velmi účinný v prevenci nádorových onemocnění, posiluje nervový systém, pročisťuje krev a díky obsahu železa se doporučuje při chudokrevnosti. Jeho nevýhodou je, že může mít mírně projímavý účinek. Příznivě působí proti kornatění cév. Mangold má oproti špenátu ořechovou příchuť a nikdy nechutná palčivě ani ostře.
Mangold lze připravovat mnoha způsoby. Jeho listy se dají jíst syrové v salátech nebo tepelně upravené jako špenát. Můžete ho přidávat do polévek, omáček nebo salátů, na těstoviny nebo lasagne s mangoldem. Velmi chutné je spojení mangoldu s různými druhy sýrů.
Objevte chuť zapomenuté zeleniny, určitě vás mile překvapí.

 

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 190 g mangoldu ( nakrájeného na 5 mm proužky)
  • 150 g červené čočky
  • 1/2 lžičky kumínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 lžíce sezamu
  • 200 ml kokosového mléka
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • sůl
  • vlašské ořechy

 

Postup:

Na oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibulku, přidejte na jemno nasekaný česnek, koření a sezam, nechte cca 1 minutu osmahnout až se koření rozvoní. Přidejte mangold, čočku, nalijte kokosové mléko a vývar a nechte dusit na mírném ohni 15 minut. Dle chuti osolte, můžete přidat petržel a na talíři posypte vlašskými ořechy.

 

 

IMG_20161007_115916-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.