Moje experimenty často dopadávají všelijak, ale tenhle experiment se mimořádně povedl. Po koláči se jen zaprášilo. I lepkaři si šmákli 😉
Dostala jsem domácí blumy, tak chutný, nacpaly jsme se jich fakt dost a chtěla jsem z nich upéct taky koláč. Já na ty ovocný koláče pořád nějak zapomínám. Ale teď jsem dostala vyloženě chuť. Ale ejhle, doma žádné vejce. No to mě ale nemohlo odradit. Návštěva v očekávání, tak jsem to riskla. A fungovalo to. Měla jsem trochu obavu, jestli vůbec ten koláč vůbec dostanu z formy, bezlepkové koláče jsou přece jen trochu křehčí, ale šlo to docela snadno. Jen doporučuju nedávat úplně do středu ovoce, protože s krájením to pak není zrovna snadný 😉
Ingredience:
- 1 hrnek bezlepkové mouky M&S
- 1 hrnek čirokové mouky
- 2 hrnky cukru
- špetka soli
- 1 kypřík bez lepku
- 85 g másla
- 1 hrnek mléka
- 250 g ricotty
- cukr dle chuti
- 50 ml mléka
- 1/2 balíčku vanilkového pudingu bez lepku
- blumy
Postup:
Začněte ovocem. Blumy umyjte, odpeckujte a nakrájejte je na čtvrtky.
Koláčovou formu vyložte pečícím papírem.
Obě mouky smíchejte v míse, přidejte i cukr, špetku soli a kypřík a pomocí změklého a nakrájeného másla vytvořte drobenku. Odeberte menší část, kterou pak použijete na posyp koláče a dejte ji stranou. Do zbytku přilejte mléko a rozmíchejte, aby se vše dobře spojilo. Připravené těsto nalejte do formy.
Ricottu dle chuti oslaďte, nařeďte ji mlékem a přidejte vanilkový puding. Ochucenou ricottu pak natřete na těsto. A teď už je čas na připravené blumy, které na husto naskládejte vedle sebe. Teď už jen vše posypte zbylou drobenkou a dejte do vyhřáté trouby na 175°C péct cca 40 minut.