Čas salátů se nezadržitelně blíží. A co je základem dobrého salátu? Dobrá zálivka. Bez zálivky, to prostě nejde, o tom není pochyb. Zálivka „dělá“ chuť celého salátu a vynese ho o několik levelů výše. A tahle je prostě dokonalá. Klidně vám stačí třeba jen samotná rukola nebo nějaký zelený salát a o ostatní se už postará právě zálivka.
Já ji většinou dělám jen s ledovým salátem a cibulí, ale tentokrát jsem měla nějakou zbylou zeleninu a vejce, tak jsem to smíchala vše dohromady a výsledek byl famózní. Použijte prostě zeleninu, kterou máte rádi, úspěch je zaručen.
Suroviny nejsou nijak náročné, obvykle vše máte většinou doma, netřeba tedy nákupů navíc. Máte-li rádi bylinky, přidejte třeba pažitku nebo bazalku. A pak už jen dobrou chuť 🙂
Ingredience:
na zálivku:
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 5 lžic rostlinného oleje ( používám 1:1 slunečnicový a olivový)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- bylinky dle chuti
na salát:
- rukola
- čínské zelí nebo ledový salát
- červená cibule
- okurka
- vejce
- rajče na ozdobu
- pažitka
Postup:
Všechny ingredience společně dobře promíchejte, třeba ve sklenici s uzávěrem. Pokud budete mít med tekutý, bude zálivka ve vteřině hotová. Ve sklenici ji také můžete uchovat v lednici než ji použijete, salát by rychle zavadl, případně na další použití pokud vám zbyla.
Ve vhodný čas už ji jen zamíchejte do připraveného salátu.