Dokonalá zálivka na salát

Čas salátů se nezadržitelně blíží. A co je základem dobrého salátu? Dobrá zálivka. Bez zálivky, to prostě nejde, o tom není pochyb. Zálivka „dělá“ chuť celého salátu a vynese ho o několik levelů výše. A tahle je prostě dokonalá. Klidně vám stačí třeba jen samotná rukola nebo nějaký zelený salát a o ostatní se už postará právě zálivka.
Já ji většinou dělám jen s ledovým salátem a cibulí, ale tentokrát jsem měla nějakou zbylou zeleninu a vejce, tak jsem to smíchala vše dohromady a výsledek byl famózní. Použijte prostě zeleninu, kterou máte rádi, úspěch je zaručen.
Suroviny nejsou nijak náročné, obvykle vše máte většinou doma, netřeba tedy nákupů navíc. Máte-li rádi bylinky, přidejte třeba pažitku nebo bazalku. A pak už jen dobrou chuť 🙂

 

Ingredience:

na zálivku:

  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 5 lžic rostlinného oleje ( používám 1:1 slunečnicový a olivový)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • bylinky dle chuti

 

na salát:

  • rukola
  • čínské zelí nebo ledový salát
  • červená cibule
  • okurka
  • vejce
  • rajče na ozdobu
  • pažitka

 

Postup:

Všechny ingredience společně dobře promíchejte, třeba ve sklenici s uzávěrem. Pokud budete mít med tekutý, bude zálivka ve vteřině hotová. Ve sklenici ji také můžete uchovat v lednici než ji použijete, salát by rychle zavadl, případně na další použití pokud vám zbyla.

Ve vhodný čas už ji jen zamíchejte do připraveného salátu.

 

salátová zálivka-1

 

salátová zálivka-2

 

salátová zálivka-3

 

salátová zálivka-5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.