Domácí perníkové koření

Někdo si koření dělá doma sám, jiný dává přednost tomu hotovému z obchodu. Každému vyhovuje něco jiného, a tak je to správně. Já poslední dobou dávám přednost tomu doma vyrobenému, protože jednak víte, co si do jídla dáte, ušetříte se zbytečných přídavných složek, o účincích, které mají na vaše zdraví ani nemluvím. Ale hlavně ta vůně, která zaplní celý byt na dlouho dobu, tak to je teprve něco.
Já na tohle roztloukání koření používám vždycky hmoždíř, prostě tu práci s ním miluju. Ale tentokrát jsem dělala větší množství koření, takže by mi to trvalo hodně dlouho a výsledek by nebyl úplně dle mých představ. Tak jsem sáhla po elektrickém mlýnku na kafe. No šlo to bezvadně, akorát z mlýnku na kafe se stal už jednou provždy mlýnek na koření. Ne kvůli aroma, ale zdá se, že koření funguje jinak než kávová zrníčka a to kafe se tam už nenamele. No alespoň důvod proč koupit nový 😉

 

Ingredience:

  • 2 lžíce mleté skořice
  • 3 kytičky badyánu
  • 30 hřebíčků
  • 20 kuliček nového koření
  • 3 lžičky anýzu
  • 2 lžičky fenyklu
  • 1 a 1/2 lžičky semínek kardamomu ( nebo 1 lžička mletého)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička muškátového oříšku ( čerstvě nastrouhaného)
  • špetka mletého zázvoru

 

Postup:

Všechno koření, roztlučte, namelte, dobře smíchejte a uložte do dobře těsnících sklenic. Celkové množství je cca 6 lžic.

 

P_20171117_104808_1-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.