Dýňová polévka, to je u nás taková klasika a to nejen podzimu, jak by se mohlo zdát.
Děláme ji docela často, protože je to skoro nejoblíbenější polévka Amálky. Dělám ji úplně jednoduše, jen z pár surovin a tak ji miluje nejvíc ( recept snad v brzku taky přihodím, jen ji nestačím ani vyfotit, hned se totiž sní 😉 )
Když ale vařím pro sebe, tak mám vždycky chuť trochu experimentovat a uvařit si ji zase trochu jinak. Receptů na ní je mraky, já jsem se ale tentokrát nechala inspirovat lednicí a spíží 😉
No a samozřejmě svou chutí, která padla na černou čočku. Je skvělý jak tahle polévka ač je to vlastně krém najednou dostane další rovinu a to právě díky příjemné křupavosti čočky.
Kadeřávek dejte spíš tak pro oko a nakrájejte ho na menší kousky, aby se pak lépe jedl. Pokud se vám bude zdát polévka trochu kyselejší, a to se díky rajčatům může stát, vůbec se nebojte ji trochu osladit. Jde přece o tom, aby jste si pochutnali 😉
Ingredience na 1-2 porce:
- kousek pórku
- 1/4 menší dýně Hokaido
- 2 menší mrkve
- 3 cherry rajčátka
- 2 stroužky česneku
- špetka šafránu
- 1/2 hrnku černé čočky
- 1 list kadeřávku
- 3 lžíce kokosového mléka
- zeleninový vývar
- olivový plej
- špetka kokosového cukru na doslazení
Postup:
Pórek nakrájený na menší kousky krátce zpěňte na oleji, přidejte nastrouhanou mrkev a chvíli společně restujte.
Přihoďte na kostky nakrájenou dýni, česnek a nakonec taky nakrájená rajčátka. Ochuťte solí a pepřem, přidejte i pár vláken šafránu a zeleninu zalijte vývarem sotva po okraj zeleniny. A nechte probublávat.
Než se vám zelenina uvaří, připravte si zvlášť černou čočku, prostě ji uvařte v neosolené vodě do z,měknutí.
Taky si uvařte kadeřávek, ten v lehce osolené vodě a vařte ho tak 4 minutky. Zceďte a zchlaďte ho,aby neztratil barvu.
Až zelenina v polévce úplně změkne, rozmixujte ji na krém a přidejte kokosové mléko.
Ochuťte solí, případně špetkou cukru a podávejte na talíři společně s čočkou a kadeřávkem.