Dýňová polévka se zázvorem a pomerančovou šťávou

Dodávka až do domu. Úžasná Miládka ze Zahrada Tři sestry nám dovezla dodávku dýní hokkaido a čerstvý mangold až domů. Velké díky holkám za jejich skvělou a náročnou práci. To se to bude vařit, s láskou opečovávaná domácí zelenina pěstovaná podle dávného indiánského způsobu, to je sen každého kuchaře.
Neodolala jsem a ještě před uskladněním jsem šla hned vařit polévku. Vím, dělala jsem ji nedávno, ale receptů na dýňovou polévku je tolik, že ji můžete vařit pokaždé jinak. Zemitá a opravdu podzimní chuť dýně společně se zázvorem a pomerančovou šťávu je pro chladný podzimní večer jako dělaná.
Možná ji nestihnete na dnešní večeři, ale jako inspirace pro tu příští snad poslouží.

 

Ingredience:

  • 1 malá dýně hokaido ( vydlabaná)
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá mrkev
  • zeleninový vývar
  • 1 cm kousek zázvoru
  • 50 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • 1 lžička třtinového cukru
  • muškátový oříšek
  • olivový olej

 

Postup:

Na olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou šalotku, přihoďte nadrobno nakrájený česnek, na kostky nakrájenou dýni a mrkev. Chvíli společně restujte a zalijte horkým vývarem cca 1 cm nad zeleninu, přidejte také nastrouhaný zázvor. Vařte do změknutí a poté rozmixujte dohladka.  Přilijte pomerančovou šťávu a dle chuti třtinový cukr, dochuťte solí a muškátovým oříškem.

 

 

IMG_20161003_183926-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.