Podzim, to jsou dýně na všechny způsoby. K jednomu z nich jistě patří i rizoto. Recept je snadný a rychlý, vše děláte v jednom hrnci, což je velká výhoda, nezašpiníte příliš nádobí.
Z malé dýně vám bude stačit jen kousek a ze zbytku můžete vystřihnout další dýňovou dobrotu, třeba ji jen tak s bylinkami upéct v troubě, což je velmi snadné a velmi dobré.
Ale zpět k rizotu. V receptu jsem použila jasmínovou rýži, mám ji prostě ráda. Ale rýže arborio, tedy rýže rizotová je stejně tak skvělá. Vynecháním masa můžete rizoto udělat i vegetariánské, přidejte navíc třeba šalvěj.
Ingredience:
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g uzeného masa
- 300 g dýně Hokaido
- 50 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 hrnky jasmínové rýže
- bylinky- oregano, tymián
- lžíce másla
- 50 g čedaru nebo parmazánu
- sůl, pepř
- olivový olej
Postup:
Na kapce olivového oleje orestujte na kostičky nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou dýni a a uzené maso. Po chvilce přihoďte na jemno nakrájený česnek a bylinky. Pak nasypte rýži a restujte ji společně s dýní a masem. Zastříkněte bílým vínem a nechte odpařit, pak ztlumte teplotu a postupně přidávejte horký vývar až je rýže uvařená al dente a dýně měkká. Vmíchejte máslo a sýr a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. A krémové rizoto je hotové.