Lívance, tak ty u nás doma můžeme, k snídani nebo k večeři….po nich se vždycky zapráší. Když se zeptám Amálky, jestli si dáme lívance, vždycky řekne: „… jo, mám hlad na lívance“.
Nedělám lívance kynuté, ty nám moc nechutnají a nebaví mě ani čekání než těsto vykyne. Takže skvělou alternativou jsou pro nás třeba kefírové nebo právě jablečné.
Před časem jsem na skvělý recept narazila na blogu Pradobroty a od té doby jsou u nás no.1. Původní množství ze 4 vajec jsem dělala jen jednou, protože jsme lívance jedly asi 2 dny, takže je dělám z poloviční dávky. Mouky střídám dle nálady a dle stavu zásob. Ze zkušenosti doporučuji třeba celozrnnou nebo ovesnou míchat s pšeničnou, lívance jsou jinak dost trhací a špatně se obracejí. Oproti původnímu receptu ještě jablka dávám nastrouhaná.
A co k nim? U nás jednoznačně vede jogurt, zakysanka, jakýkoliv sirup na oslazení, zejména sladový, datlový a javorový, no a samozřejmě ovoce nebo ovocné omáčky.
Amí tentokrát i asistovala u focení, protože se nemohla lívanců dočkat, neustále mi poslední dobou „leze“ do záběru, nejdřív mi to zakazovala, teď tam chce být vidět. No a hlavně si hlídala omáčku 😉
Ingredience:
Na lívance:
- 2 vejce- zvlášť žloutky a bílky
- 250 ml mléka
- 250 ml polohrubé mouky
- 3 lžíce cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 2 nastrouhaná jablka
- kokosový olej na smažení
Na omáčku:
- 1 jablko
- cca 7 jahod
- 1 lžíce cukru nebo sirupu
- citrónová šťáva
Postup:
Žloutky vyšlehejte s cukrem, přilejte mléko, přisypte mouku prosátou s jedlou sodou a vymíchejte hladké těsto. Přidejte oloupaná a nastrouhaná jablka a nakonec vmíchejte ušlehaný sníh z bílků.
Pánev potřete kokosovým olejem a smažte lívance po obou stranách dozlatova.
Na omáčku rozmixujte oloupané jablko zastříknuté citronovou šťávou, jahody a cukr dle chuti.
Lívance podávejte ještě teplé, s omáčkou, bílým jogurtem případně oslazené datlovým nebo sladovým sirupem.