Říkala jsem si, že vzhledem k tomu jak jsou kopřivy tělu prospěšné, měli by se konzumovat asi trochu více. Je fakt, že toho čaje moc nevypijeme a hlavička, nebo-li velikonoční nádivka se taky nedá jíst pořád. Kopřivy nám na zahradě rostou nepřetržitě, tak proč toho nevyužít.
Koupila jsem si mleté hovězí v domnění, že udělám musaku, ale nakonec nezbyl čas a pak jsem narazila na tenhle recept. Sekaná s kopřivami, no super. Šťavnatější by určitě byla, kdybych použila místo hovězího masa vepřové, ale byla fakt hodně dobrá. A chutnala i Amálce, což je takový můj barometr, takže zařazujeme do našich oblíbených.
Ingredience:
- 500 g mletého masa
- talíř mladých kopřiv
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 žemle
- trochu mléka
- 1 vejce
- 1 lžička majoránky
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- cca 50 g slaniny
- máslo na vymazání pekáčku
Postup:
Mleté maso promíchejte se spařenými, okapanými a jemně nasekanými kopřivami, drobně nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Přidejte žemle, namočené v mléce a vyždímané, vejce a ostatní koření. Směs dobře promíchejte a vytvarujte šišku, přeneste do vymazaného pekáčku a poklaďte tenkými plátky slaniny, případně použijte formu, do které směs pouze přenesete a povrch uhladíte- KLIK.
Sekanou pečte dočervena na 180°C, během pečení ji podle potřeby polévejte teplou vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s opečenými bramborami a třeba s okurkovým salátkem.