Jarní sekaná

Říkala jsem si, že vzhledem k tomu jak jsou kopřivy tělu prospěšné, měli by se konzumovat asi trochu více. Je fakt, že toho čaje moc nevypijeme a hlavička, nebo-li velikonoční nádivka se taky nedá jíst pořád. Kopřivy nám na zahradě rostou nepřetržitě, tak proč toho nevyužít.
Koupila jsem si mleté hovězí v domnění, že udělám musaku, ale nakonec nezbyl čas a pak jsem narazila na tenhle recept. Sekaná s kopřivami, no super. Šťavnatější by určitě byla, kdybych použila místo hovězího masa vepřové, ale byla fakt hodně dobrá. A chutnala i Amálce, což je takový můj barometr, takže zařazujeme do našich oblíbených.

 

Ingredience:

  • 500 g mletého masa
  • talíř mladých kopřiv
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 žemle
  • trochu mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • cca 50 g slaniny
  • máslo na vymazání pekáčku

 

Postup:

Mleté maso promíchejte se spařenými, okapanými a jemně nasekanými kopřivami, drobně nakrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Přidejte žemle, namočené v mléce a vyždímané, vejce a ostatní koření. Směs dobře promíchejte a vytvarujte šišku, přeneste do vymazaného pekáčku a poklaďte tenkými plátky slaniny, případně použijte formu, do které směs pouze přenesete a povrch uhladíte- KLIK.
Sekanou pečte dočervena na 180°C, během pečení ji podle potřeby polévejte teplou vodou a přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s opečenými bramborami a třeba s okurkovým salátkem.

 

 

IMG_20170508_120359-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.