Karamelizovaná cibulová marmeláda

Karamelizovaná cibule. Recept na tuhle pochoutku se sem chystám vložit už nějaký ten měsíc, ale než ho stihnu nafotit, nějak záhadně prostě není.
Na poslední food festival jsem dělala novou várku, pro jistotu a vydařila se nad očekávání. Cibulovou marmeládu musím vařit, když Alenka není doma a mít dostatek času na vyvětrání, nesnáší totiž „vůni“ octa a tentokrát jsem větrala skutečně dlouho. Nevím proč, ale octový odér byl v kuchyni cítit ještě druhý den. Nicméně marmeládka se vyvedla.
To redukování trvá někdy o dost déle než 30 minut uvedených v receptu, tak se nelekejte. Takže redukuju a redukuju, tak jako obvykle, ale….Přišla Maruška, švagrová, na pokec a za Amálkou a já samozřejmě v ten nejdůležitější okamžik odbíhala od sporáku. Takže, když jsem se po několikátém odběhnutí vrátila, šly na mě mrákoty, cibule byla téměř černá. Okamžitě jsem ji shrnula do skleničky, dala chladit a s hrůzou čekala, jestli půjde vůbec oddělit od sebe. Šla. A je fakt skvostná. Ta chvilička navíc jí jen prospěla. Normálně by se mi takhle luxusní nepovedla, nevydržela bych s nervama, ale takhle se podařilo doslova alchymistické dílo.
Takže se nebojte a směle do toho.
A co pak s ní? Skvěle pasuje k pečenému bůčku, tedy i k jinému masíku, ale tahle kombinace je skvostná. K sýrům, do slaného koláče, na tart, no dejte si ji k čemukoliv, co máte rádi 😉

 

Ingredience:

  • 1 kg cibule
  • 150 ml balzamikového octa
  • 50 ml červeného vinného octa
  • 100 ml červeného vína
  • 200 g třtinového cukru
  • 25 ml olivového oleje
  • tymián
  • 2 bobkové listy

 

Postup:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky. Na oleji ji nechte zezlátnout ( cca 15-20 minut).
Pak přidejte balzamiko, vinný ocet, víno, cukr, tymián a bobkové listy, promíchejte a společně duste pod pokličkou cca 30 minut. Hustotu by měla mít „marmeládovou“. Přendejte do vysterilizované skleničky a nechte vychladnout.

 

 

P_20171003_141517-1

 

 

P_20171003_141640-1

 

 

P_20171003_141734-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.