Polévka z pečené dýně s kardamomem a zázvorem

Neudělat si z dýně polévku, to by snad ani nešlo. Receptů na ni je fakt mraky, takže určitě máte tu svou osvědčenou verzi, ale i tahle varianta stojí za vyzkoušení. Nepotřebujete k ní toho moc, ale ve výsledku máte dokonalou chuťově výraznou dýňovou dobrotu.
Tenhle recept vznikl tak úplně náhodou. Připravovala jsem jídlo na finger food festival, tedy i z dýně a zrovna z ní jsem si dělala pro jistotu do zásoby. A ten den jsem tak nějak zapomněla na Amálku. Že by taky měla něco jíst. Alenka odpadla s migrénou, takže mi nic jiného nezbývalo. Bylo už dost hodin a Amí se dožadovala oběda. Měla jsem hotovou pečenou dýni, tak jsem k ní přilila vodu, rozmixovala, dochutila a ve chvíli byla polévka na stole. A musím podotknout, že vynikající. Amí sama prohlásila, že ta polívka jí fakt moc chutná!
Od té doby jsem ji dělala už několikrát, chutná nám totiž moc, ale ta super dýně, ze které je nejlepší už došla, takže musíme doplnit zásoby v Zahrada Tři sestry a to rovnou na celou zimu 😉 Tahle skvělá odrůda Sweet Meat Oregon je právě totiž skvělá na uskladnění.
Množství ingrediencí neuvádím, protože ji dělám tak nějak od oka.

 

Ingredience:

  • dýně Sweet Meat Oregon
  • tymián
  • olivový olej
  • voda nebo zeleninový vývar
  • kokosové mléko
  • kardamom
  • mletý zázvor
  • sušený česnek
  • sůl, pepř

 

Postup:

Dýni Sweet Meat Oregon není potřeba zbavovat slupky, stejně jako dýni Hokaido, což značně ušetří čas. Stačí jen „oškrábat“ případné strupy, které větší dýně mohou mít. Pak už stačí jen dýni zbavit jader a dužinu nakrájet na menší kousky, v množství, které vám zakryje pečící plech ( doporučuji vyložit pečíčím papírem). Nakrájenou dýni osolte, opepřete, posypte tymiánem a řádně zakápněte olejem. Dejte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte do změknutí dýně, cca 20 minut.

Upečenou dýni přesuňte do hrnce, zalijte horkou vodou ( nebo vývarem) lehce nad dýni a mixujte ponorným mixérem. Vodu přilévejte dle potřeby do požadované hustoty. Pak přilejte kokosové mléko, opět dle preferované hustoty ( na toto množství stačí necelá půlka plechovky). Dochuťte solí, pepřem, kardamomem, mletým zázvorem a česnekem ( cca po půl lžičce nebo dle chuti), chvilinku nechte probublat a to je vše.

 

P_20170926_185635-1

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.