La peperonata je skvělé italské jídlo z paprik a rajčat, rajčata můžete použít čerstvá nebo konzervovaná. Typické letní jídlo, které můžete jednoduše obměnit přidáním česneku, bylinky, další zeleniny, fantazii se meze nekladou. La peperonata se jí teplá jako příloha k masu, nejčastěji, nebo můžete přihodit brambůrky vařené ve slupce a máte lahodné vegetariánské jídlo. Stejně tak si pochutnáte i na studené la peperonatě, třeba na topince. Vyzkoušela jsem ji také jako náplň do známých šneků z listového těsta a bylo to vynikající ( tedy ještě s dalšími dobrotami jako je balkánský sýr a pikantní klobása).
Ingredience:
- 3 papriky
- 1 cibule
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 plechovka rajčat
- zelené olivy
- sůl
- bazalka
- 2 lžičky třtinového cukru
Postup:
Cibuli nakrájejte na tenké plátky a osmahněte na olivovém oleji. Až zezlátne přidejte papriky nakrájené na proužky. Zhruba 20 minut vše restujte na mírném ohni dokud papriky nezměknou. Pak je zalijte balzamikem a osolte. Přidejte rajčata, olivy a bazalku a nechte bublat dalších cca 20 minut. Občas promíchejte. Nakonec přidejte třtinový cukr, dobře promíchejte a můžete podávat.