Libeček, výborná bylinka, která roste jako plevel. Skvěle dochucuje zejména polévky a brambory, ale použít se dá všude, kde vás napadne. Já ho zbožňuju. Většinou se používá sušený, ale to není jediný způsob jak si ho uchovat „na horší časy“.
Libeček se obsažen v naší zemi tolik oblíbeném dochucovadle polévek Maggi, bohužel ale k tomu ještě se spoustou dalších „dobrot“, které ale už tak dobré nejsou.
Přitom domácí ochucovadlo si můžete udělat doma a máte jistotu, co jíte. A je to tak snadné.
Ingredience:
- velkou mísu plnou libečkových listů i stonků
- hrst kopřivových listů
- hrst celerových listů
- 2 polévkové lžíce soli
- olivový olej na zakápnutí
Postup:
Libeček, kopřivy i celer nejprve dobře omyjte a pak pokrájejte na velmi jemno. Můžete použít i mixér, ale nesmí vzniknout kašovitá konzistence. Pak přidejte sůl, pořádně promíchejte a důkladně pomačkejte paličkou z hmoždíře.
Směs napěchujte do sklenice, čím více, tím se více uvolní šťávy. Sůl slouží jako konzervant, skladujte přesto v lednici. Můžete také dochucovadlo zakápnout olejem pro vyšší trvanlivost.
Libeček je velmi aromatický a ochucovadlo je hodně koncentrované, takže pozor na dávkování, stačí velmi málo.