Kotlíková sezóna byla úspěšně zahájena.
Po té dlouhé zimě jsem konečně vytáhla ze sklepa kotlík a vaření venku si náramně užila. Tedy až na ten vítr, co mi neustále vháněl kouř z ohně do očí. Ale i tak, tohle vaření má svou nezaměnitelnou atmosféru a jídlo prostě jiný šmrnc.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 1 červená paprika, nakrájená na kousky
- 1 kulatá cuketa, zbavená jádřince a nakrájená na kousky
- 1/2 lilku, nakrájeného na kousky
- 400 ml rajčatové passatty
- 200 g cherry rajčátek, nakrájených na čtvrtky
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 600 ml zeleninového vývaru
- 200 g cizrny, uvařené nebo z plechovky
- 200 g rýže
- 1 balení uzeného tofu
Postup:
V kotlíku nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a krátce na něm orestujte cibuli a česnek. Pak přidejte papriku, lilek a cuketu a chvíli poduste. Přidejte rajčátka, passattu, kurkumu, bazalku, tymián, osolte a duste 5 minut. Přilijte vývar a vmíchejte cizrnu, přiveďte k varu a vsypte rýži. Snižte teplotu a pod pokličkou nechte rýži za občasného míchání 20 minut dusit, až do sebe nasaje většinu tekutiny a změkne. To ale neplatí pro vaření v kotlíku, tam se teplota moc regulovat nedá. Takže bez pokličky a míchejte častěji, rýže se ráda přichytává. I doba vaření se trochu zkrátí.
Pak přidejte na kostky nakrájené tofu a ještě chvíli prohřejte. Pánev nebo kotlík odstavte z ohně, zakryjte a nechte 10 minut stát.
Paellu servírujte ozdobenou bylinkami.