Po delší odmlce konečně zase nový recept.
Tohle léto je zvláštní. Nebo možná není, to jen my jsme si navykli na úplně jiné počasí posledních let. Za mého dětství to ale bývalo docela normální.
No vypadá to, že nás letos žádné velké tropy nečekají a tak klidně můžeme dostat chuť třeba právě na polívku. A jednu takovou tu dneska mám. Rajčatovou s bulgurem a chilli. Ideální, pokud vám nějaký ten bulgur zbude, jednoduše ho využijete právě tímto způsobem. Pokud ho vařený mít nebudete, vařte ho rovnou v polévce.
Brzy bude sezóna rajčat, tak polívku můžete vyzkoušet i s čerstvými, ale když zrovna po ruce nejsou, skvělá je právě i z konzervovaných rajčat. Záleží pak hlavně na druhu použitých rajčat, dle toho polévku přislaďte.
Díky chilli je polívka příjemně pikantní a zakousnete-li k ní kousek chleba, obejdete se i bez druhého chodu.
Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka tymiánu
- 1 lžička kokosového cukru
- 400 ml rajčat v plechovce
- 400 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mléka
- 1-2 hrnky vařeného bulguru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- chilli
- čerstvá bazalka
Postup:
Na oleji zpěňte nakrájenou cibulku. Po chvilce přihoďte nahrubo nasekaný česnek a společně restujte pár minutek. Zaprašte skořicí, přidejte sůl, tymián a cukr a chvíli míchejte. Přidejte rajčata a vývar a nechte polévku probublávat na mírném plameni cca 15 minut.
Pak do polévky vhoďte pár lístků čerstvé bazalky a rozmixujte ji. Zjemněte kokosovým mlékem a přidejte vařený bulgur.
Ochuťte čerstvě mletým pepřem a chilli.