Roastbeef

Roastbeef, to je pro mě srdeční záležitost, miluju ho. Takže my si ho budeme zítra užívat na Silvestr 😉
Udělat opravdu dobrý a povedený roastbeef není vůbec snadné. Alespoň pro mě nebylo. Je spousta zaručených receptů, které slibují tu správnou propečenost, ale ne vždycky se to opravdu povede. Vyzkoušela jsem mnoho receptů s různými teplotami a časy pečení, ale až tento mi skutečně fungoval, a to opakovaně.
Důležité je samozřejmě maso. To je bez debat. Jednou jsem maso na roastbeef pekla a pekla a pekla až se z toho stala vlastně po 7 hodinách pečeně a stejně téměř nepoživatelná, prostě se to nedalo ukousnout. Takže na maso si dejte velmi dobrý pozor a nakupujte u vašeho osvědčeného řezníka, vyplatí se to. A vybírejte kousek, co nejsouměrnější, to kvůli stejnému propečení. Pokud „špalík“ masa nemá ideální tvar, dopomůžete mu provázkem. A maso pod 1 kg nemá vůbec smysl péct, je lepší větší kousek.
A jak dlouho a do čeho maso nakládat? Pokud není čas, dá se maso samozřejmě péct ihned, ale já ho nechávám naložené minimálně 24 h, někdy i více. Na nakládání je pro mě osvědčená kombinace sůl, pepř, hořčice a bylinky.
Velmi ráda se s vámi o tento vyladěný recept podělím, máte-li rádi tento typ pečeného masa vyzkoušejte ho a dejte třeba vědět, jestli se povedl i vám.

 

Ingredience:

  • cca 1,2- 1,5 kg nízkého roštěnce
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 3 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • olej

 

Postup:

Maso nejdříve omyjte, dobře osušte a očistěte od přebytečných šlach, tuků apod. Tato fáze se vyplatí nepřeskakovat, ve finále by jste velmi litovali, maso by se vám kroutilo a nedrželo tvar.
Když máte maso připravené můžete ho nasolit a opepřit. V této fázi, pokud je to potřeba, stáhněte provázkem a pak potřete směsí hořčice a tymiánu. Dobře promasírujte, přesuňte do pekáčku, přidejte snítky rozmarýnu, uložte do chladu a nechte odpočívat.
Před tím než budete chtít maso péct, vyndejte ho z lednice a nechte 2 h dojít do pokojové teploty.
A teď to důležité. Troubu předehřejte na 120 °C. Maso opečte ze všech stran na rozpáleném oleji, vůbec se nebojte, maso toho snese dost. Pak už ho jen přesuňte v pekáčku do trouby a čas si nastavte na 50 minut. Po tuto dobu si masa vůbec nemusíte všímat, jen třeba můžete kontrolovat, jak se mění měkkost masa. Po uplynutí času většinou ještě nechávám 3-5 minut maso v troubě, tak nějak psychicky mu čas přidávám a zatím to vždycky fungovalo.
No a pak je to už jen na vás. Podávat ho lze teplý, ale my ho máme nejraději studený doplněný nejlépe křenovou remuládou a hořčičným dipem. Dobrou chuť.

 

IMG_20161228_223914-1

 

IMG_20161230_141615

 

IMG_20161230_155146-1

 

IMG_20161230_155156-1

 

IMG_20161230_165242-1

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.