Chleba bez mouky? Je to vůbec možné? Je to možné. Chleba jen ze semínek, ořechů a vloček, pouze ze zdravých ingrediencí. Chleba, který si s chutí dají i vegani a nebo bezlepkáři ( pokud použijí pohankové nebo rýžové vločky).
V některých receptech se doporučuje lněné semínko pomlít, já to nedělám. Místo medu ( ten si vegani asi nedají) můžete použít javorový sirup. Vločky vyberte, jaké máte rádi. Pokud nemáte ořechy, klidně dejte mandle ( já dávám většinou 1:1 ořechy a mandle). Zkoušela jsem taky olivový olej místo kokosového.
Výsledkem je chleba s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny a vynikající chuti! O tom nemůže být ani řeč.
Zkoušela jsem ho péct v uvedeném množství, ale ve dvou formách, peču v téhle KLIK , aby byl nižší a musím říct, že výsledek nebyl marný. Byl sice drobivější, ale za to křupavější a pokud ho nebudete mazat, ale jen přikusovat, ideál. Já se ho nemůžu nabažit. A přitom stačí malý kousek, je tak hutný a výživný, že ho nemusíte sníst mnoho.
A vydrží! To je další bonus. V pohodě 5 dnů, teda když ho do té doby nesníte 😉 Uchovávejte ho samozřejmě v látkovém pytlíku.
Ingredience:
- 1 a 1/2 hrnku pohankových vloček ( příp. ovesných, ječných, rýžových vloček)
- 1 hrnek slunečnicových semínek
- 1/2 hrnku lněných semínek
- 1/2 hrnku nahrubo nasekaných lískových ořechů
- 1/2 hrnku směsi ořechů ( slunečnice, dýně, pinie)
- 4 lžíce psyllia
- 2 lžíce chia
- 1 lžička soli
- 1 lžíce medu
- 3 lžíce kokosového oleje ( ghí)
- 1 a 1/2 hrnku vody
Postup:
Pečíví formu vyložte pečícím papírem, Je to určitě lepší než ji jen vymazávat, nebudete mít pak problém s vyklopením chleba.
Ve velké míse smíchejte vločky, všechna semínka a nasekané ořechy, přidejte psyllium, chai semínka a osolte. V jiné misce rozmíchejte med a olej ve vodě. Ochucenou vodu nalejte na semínka a dobře promíchejte.
Semínkovou směs přesuňte do pečící formy a dobře napěchujte do krajů a do rohů. Přikryjte utěrkou a nechte odpočinout. Minimálně 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
Po odležení přesuňte formu do trouby vyhřáté na 200°C a pečte 20 minut. Poté chleba velmi opatrně vyndejte z formy, je křehký a mohl by se v rozích ulomit, sundejte pečící papír a vraťte ho na mřížku do trouby a pečte dalších cca 35 minut.
Hotový chleba bude mít krásně křupavou kůrčičku, ale uvnitř zůstane vláčný. S krájením vyčkejte až zcela vychladne, horký chleba je hodně drobivý.