Špenátový koláč s rajčaty a mozzarelovými třešinkami

 Quiche nebo-i slaný koláč, to je tak vděčná záležitost. Dá se měnit dle toho, co má člověk zrovna v lednici, na klasickou verzi quiche lorraine, kam patří cibule, slanina, smetana a sýr… najdete všechno v lednici téměř kdykoliv. Já jsem zvolila trochu odlehčenější verzi, se špenátem a mozzarelou. Navíc jsem vyšlehala sníh z bílků, takže koláč byl opravdu velmi nadýchaný. A k tomu domácí rajčátka a bazalka 🙂 Zakrojili jsme ho ještě teplý, což na úhledné dílky není úplně ideální, ale na skvělé chuti to nic nemění. A podávat ho samozřejmě můžete i studený, je báječný.

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g špaldové mouky
  • 125 g másla
  • špetka soli
  • cca 100 ml vlažné vody

Na náplň:

  • 1 cibule na použky
  • 1 česnek na plátky
  • 6 kostek mraženého špenátu
  • 1 zakysaná smetana
  • 3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 balení mozzarelových třešinek
  • 4 cherry rajčátka na plátky
  • 4 velké lístky bazalky
  • sůl
  • olivový olej

 

Postup:

Nejprve si připravte těsto. Prosátou mouku zpracujte s pokrájeným máslem, špetkou soli a až po té přilévejte vodu. Někdy nemusíte využít všechno množství, záleží na nasákavosti mouky. Vznikne vám krásné vláčné těsto, které nechte min. půl hodiny v lednici odležet.
Mezitím si připravte náplň. Cibulku a česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a poduste. Nechte zchladnout. Zakysanou smetanu prošlehejte se žloutky, přidejte špenátovou směs a dle potřeby osolte. V jiné míse vyšlehejte sníh z bílků a přidejte do připravené náplně.
Odpočaté těsto vyválejte, přeneste do formy a cca 7 minut předpečte. Nechte vychladnout a naplňte připravenou špenátovou náplní. Navrch naskládejte mozzarelové třešinky a nakrájená cherry rajčátka.
V předehřáté troubě na 175°C pečte dozlatova.
Ozdobte čerstvou bazalkou.

 

P1570042-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.