Quiche nebo-i slaný koláč, to je tak vděčná záležitost. Dá se měnit dle toho, co má člověk zrovna v lednici, na klasickou verzi quiche lorraine, kam patří cibule, slanina, smetana a sýr… najdete všechno v lednici téměř kdykoliv. Já jsem zvolila trochu odlehčenější verzi, se špenátem a mozzarelou. Navíc jsem vyšlehala sníh z bílků, takže koláč byl opravdu velmi nadýchaný. A k tomu domácí rajčátka a bazalka 🙂 Zakrojili jsme ho ještě teplý, což na úhledné dílky není úplně ideální, ale na skvělé chuti to nic nemění. A podávat ho samozřejmě můžete i studený, je báječný.
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g špaldové mouky
- 125 g másla
- špetka soli
- cca 100 ml vlažné vody
Na náplň:
- 1 cibule na použky
- 1 česnek na plátky
- 6 kostek mraženého špenátu
- 1 zakysaná smetana
- 3 vejce ( žloutky a bílky zvlášť)
- 1 balení mozzarelových třešinek
- 4 cherry rajčátka na plátky
- 4 velké lístky bazalky
- sůl
- olivový olej
Postup:
Nejprve si připravte těsto. Prosátou mouku zpracujte s pokrájeným máslem, špetkou soli a až po té přilévejte vodu. Někdy nemusíte využít všechno množství, záleží na nasákavosti mouky. Vznikne vám krásné vláčné těsto, které nechte min. půl hodiny v lednici odležet.
Mezitím si připravte náplň. Cibulku a česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a poduste. Nechte zchladnout. Zakysanou smetanu prošlehejte se žloutky, přidejte špenátovou směs a dle potřeby osolte. V jiné míse vyšlehejte sníh z bílků a přidejte do připravené náplně.
Odpočaté těsto vyválejte, přeneste do formy a cca 7 minut předpečte. Nechte vychladnout a naplňte připravenou špenátovou náplní. Navrch naskládejte mozzarelové třešinky a nakrájená cherry rajčátka.
V předehřáté troubě na 175°C pečte dozlatova.
Ozdobte čerstvou bazalkou.