Vánoční věnec

Proč jednou neudělat změnu a místo vánočky neupéct věnec. Je to o dost snazší a výsledný chuťový efekt je skvělý.
Těsto na tenhle luxusní věnec jsem našla už před mnoha lety  v jednom časopise a jiný od té doby nedělám. Je naprosto dokonalý. Těsto je tak vláčné, že se fakt nemusíte bát, že se zakuckáte. Voní po citronu, uvnitř i navrchu mandle, no je to fakt skvělý kynutý těsto. Kdokoliv ho ochutná, chce recept.
Naposledy jsem ho dělala na Apetit vánoční piknik a zákazníci se vraceli s chválou a žádostí o přídavek. Ted´je tu recept pro vás pro všechny a od teď si ho už můžete kdykoli udělat sami.

 

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 200 ml mléka
  • 30 g kvasnic
  • 100 g krystalového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 3 žloutky
  • vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 50 g rozinek
  • 50 g mandlí
  • 1 vejce na potření

 

Postup:

Začněte kváskem: do 100 ml ohřátého mléka rozdrobte kvasnice, přidejte lžičku cukru a mouky, rozmíchejte a na teplném místě nechte vzejít.
Mezitím dejte do velké mísy mouku, oba cukry, žloutky a máslo rozehřáté ve zbytku mléka. Přidejte kvásek a zpracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny. Poté zapracujte rozinky ( předem spařené horkou vodou) a nasekané mandle ( část si jich nechte na posypání). Těsto posypte lehce moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout min. 45 minut.
Po vykynutí těsto rozdělte na 3 stejné díly a vyválejte z nich 3 prameny. Upleťte z nich cop a konce spojte tak, aby vám vznikl věnec ( nic se nestane pokud uděláte cop  a následně věnec jen ze dvou dílů). Věnec pak přeneste na plech s pečícím papírem. Věnec přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 20 minut.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180°C.
Věnec potřete rozšlehaným vejcem, posypte plátky mandlí a dejte péct na cca 30 minut dozlatova. Pokud by se vám zdálo, že věnec při pečení tmavne rychleji než chcete, přikryjte ho alobalem.
Po upečení a vychladnutí ho posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat!

PS: já mám věnec trochu tmavší než obvykle, ale je to jím, že jsem ho potřela jen žloutkem.

 

 

P_20171220_144216-1

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.