Veganská olivová tapenáda

Možná právě teď přemýšlíte, co budete připravovat jako pohoštění na Silvestr. Možná sáhnete po osvědčení klasice, ale dost možná budete chtít vyzkoušet něco nového. Olivovou tapenádou ty, kteří olivy neradi asi neoslníte, ale ti, co je mají rádi si tedy vážně pochutnají. Obvykle se do tapenády přidávají ančovičky, ale jelikož jsem ji dělala pro vegetariána a vegana, tuto ingredienci jsme vypustila. Vynikající je i tak.

A pokud vám nějaká zbude, využití je všestranné, báječně chutná třeba s těstovinami. Měla jsem chut´ na něco trochu pikantního a těstoviny se sýrovou omáčkou se mi zdály trochu mdlé, tak jsem je „vylepšila“ tapenádou, pak to teprve byla ta správná mňamka.

 

Ingredience:

  • 150 g černých oliv ( okapaných, bez pecky)
  • 3 sušená rajčata ( okapaná a pokrájená na kousky)
  • 1 lžíce kaparů ( okapaných a pokrájených na kousky)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 malé stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje

 

Postup:

Olivy rozmixujte, přidejte rajčata, kapary a česnek a opět dobře rozmixujte. Dochuťte hořčicí, olivovým olejem a rozmixujte na téměř hladkou pastu. Olivy jsou dost slané, takže není třeba dosolovat. V lednici nechte odležet.
Podávat je můžete třeba na polentových kolečkách, bude to pokrm nejen veganský, ale také bezlepkový.

Pozn.: Polentu uvaříte dle návodu, nalijete do připraveného, olejem vymazaného mělčího pekáčku a necháte ztuhnout. Pak vykrájíte požadované tvary a osmažíte ideálně na kokosovém oleji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.