Okurkový salát, tak jak ho všichni známe z dětství, tedy klasicky se sladkokyselou zálivkou doma nedělám. Mám ho ráda a ráda si ho dám na obědě u mamky, ale doma ho prostě nedělám. Vlastně ani nevím pořádně proč, možná jen proto, že se dříve dělali právě pouze stále ty stejné saláty- okurkový, rajčatový a salát z hlávkového salátu a člověk se toho prostě přejedl. Tedy já určitě. Je zajímavé, jak se stále opakující se jídla v dětství dokážou apetit člověka poznamenat na hodně dlouhou dobu.
Takže místo klasické zálivky volím raději tuto pro mě chuťově zajímavější a jemnější formu okurkového salátu.
Množství cibule je pouze orientační, snesete-li a máte- li rádi klidně ji přidejte, dává salátu ten správný říz. Je zvláštní, že třeba koprovku nejím, speciálně kvůli kopru, ale v tomhle svěžím salátku ho miluju.
Ingredience:
- 1 salátová okurka se slupkou
- 1/2 cibule
- 2-3 lžíce tučné zakysané smetany
- kopr
- sůl, pepř
Popis:
Okurku nakrájejte podélně na čtvrtky a pak na plátky. Přidejte cibulku nakrájenou na tenké plátečky. Osolte, opepřete, dobře promíchejte a přidejte smetanu. Nakonec vmíchejte pokrájený čerstvý příp. sušený kopr. Nechte chvíli vychladit a můžete podávat.