Děláte doma pesto? Já obvykle klasicky bazalkové, rukolové a z medvědího česneku.
Včera jsme koupily nádherné ředkvičky, a když jsem se tak dívala na ty nádherné velké listy, říkala jsem si, jestli by šlo to pesto udělat i z nich. No když se dělá i z natě mrkve, proč vlastně ne? Tak jsem to hned zkusila a je to tedy super. Ředkvičky jsou příjemně štiplavé a stejně tak i listy. Musela jsem je hodně probrat, některé byly už trochu unavené a hodně od písku, takže je opravdu dobře očistěte, at´ pak nemáte písek v zubech 😉 Sýr jsem do pesta nedávala, jelikož máme v rodině vegany, ale chuti to vůbec nevadilo. Síla česneku a množství ořechů to určitě vynahradily.
No finální verze mě vážně mile překvapila. Teď už listy z ředkviček vyhazovat nebudu, byla by to fakt škoda.
Ingredience na 1 skleničku:
- listy ze 2 svazků ředkviček
- 2 stroužky česneku
- hrst vlašských ořechů
- min. 5 lžic olivového oleje
- sůl
Postup:
Listy z ředkviček důkladně proberte, omyjte, osušte a zbavte dužnatých středů. Rozmixujte, přidejte ostatní ingredience a umixujte dohladka. Olej přidávejte postupně, stejně tak sůl. Pesto přendejte do skleničky a vršek zalijte olejem. Skladujte v lednici.