Pečená žebra jsem jedla vždycky jen vepřová. Doma i v restauracích.
Až onehdá na návštěvě u kamarádky v Krkonoších jsem poprvé ochutnala hovězí žebra a to ještě v restauraci s domácím chovem, to byl opravdu velký bonus a bylo to něco. Ta chuť mě dostala, nečekala jsem to, ale bylo to prostě skvělý! Takže od té doby, žebra nekupuju na polévku, ale peču a peču.
Pekla jsem je už mnohokrát, na různé způsoby a vždycky byly skvostné. Mám dojem, že to ani jinak nejde. Akorát jeden super recept jsem si nezaznamenala, což byla velká škoda, protože to byl můj favorit, ale recept s kolou je asi tak na stejné úrovni, alespoň pro mě a bude pro všechny, kteří mají rádi maso na sladko.
Není třeba maso nakládat, což je velké plus, když to na vás přijde 😉 Recept jsem si trochu upravila dle sebe, takže jsem jablečnou omáčku nahradila jablečným džusem, kečup, který nekupujeme rajským protlakem a změnila i množství, a také čerstvý česnek jsem zaměnila za sušený. Marináda je trochu řidší, ale je fantastická, žebra jsou ve finále krásně lepkavá a jestli tam máte nějaký tučnější kousek skoro ani nepoznáte. No je to doslova nebe v hubě! Takže hurá na nákup a pojďte do toho!
Ingredience:
- cca 1 kg hovězích žeber
- cca 700 ml Coca- coly
Na marinádu:
- 120 g jablečného džusu ( cca 3/4 hrnku o objemu 200 ml)
- 200 g hnědého cukru
- 2 lžičky rajského protlaku rozmíchaného ve vodě do celkové hmotnosti 120 g
- 2 lžičky sušeného česneku
- 3-4 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
Postup:
Začněte tím, že si omyjete žebra a naporcujete na menší kousky, vložíte do hrrnce a zalijete kolou tak, aby byly kousky ponořené. Takto je povařte 20 minut.
Mezitím máte čas na přípravu marinády. Smíchejte všechny ingredience v rendlíku a povařte cca 5 minut.
Povařená žebra přendejte do pekáčku, potřete, nebo spíš zalijte cca 1/2 marinády a dejte péct do předehřáté trouby na 150°C 45 minut. Poté žebra vyndejte, opět potřete a dejte do trouby na 10 minut. Pak postup opakujte ještě jednou. Žebra by měla jít krásně od kosti. Hlídejte je, v poslední fázi se mohou snadno připálit.
A to je celá příprava dokonalého jídla. Přidejte zeleninku, opečenou bagetu, klidně rýži nebo bramboru a vychutnávejte každé sousto!
Pozn.: uvedené množství marinády postačí možná i na dvojnásobné množství žeber, dost vám jí zbude, ale až ochutnáte, brzo budete péct znovu 😉