Latinský název estragonu dracunculus znamená „malý drak“. Takto je pojmenován pro svou pronikavou pálivou chuť, úzké listy a kořen. Estragon je bylina, která by měla člověka chránit před zlými duchy a lze s ním vyléčit i uštknutí hadem. Ale pozor, estragon je také ochráncem panen a není vhodný pro těhotné, může totiž vyvolat předporodní potíže.
Francouzská kuchyně se bez této bylinky neobejde, u nás ale její použití tak úplně běžné není. A to je velká škoda, do kuchyně přináší nové chutě a vůně. Vyzkoušejte ji.
Ingredience:
- 4 kuřecí prsní řízky
- 16 plátků slaniny
- estragon
- bylinková sůl
- pepř
- olivový olej
Postup:
Nejprve si zapněte troubu na 200°C ( horkovzdušnou na 180°C).
Prsní řízky omyjte, osušte, posypte bylinkovou solí, pepřem a posypte estragonem. Můžete použít sušený nebo celé čerstvé větvičky.
Každé prso zabalte do 4 plátků slaniny, spíchněte párátky nebo stáhněte nití.
Na pánvi vhodné i do trouby rozpalte olej a připravené balíčky pěkně ze všech stran opečte do hněda.
Pak pánev přikryjte poklicí nebo alobalem a šup s ní do trouby. Po 25 minutách sejměte poklici a pečte ještě 10 minut. No a je hotovo. Maso vyndejte z trouby, nechte chvilku odpočinout a nakrájejte na plátky.