Když si přivoníte k čerstvě upečenému koláči, ucítíte vůni studentské pečetě. Arašídové máslo koláč krásně ovoní, když se zakousnete objevíte lískové ořechy, sušené třešně a čokoládu. Díky tomu, že je koláč bezlepkový, je navíc úžasně křehounký. No, je to zkrátka další čokozávislost.
Ingredience:
- 3/4 hrnku bezlepkové mouky ( M&S, Doves Farm, Nominal)
- 1/2 hrnku kokosové mouky
- 1/2 hrnku kakaa
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřicího prášku bez fosfátu a bez lepku
- větší špetka soli
- 3/4 hrnku třtinového cukru
- malá sklenička arašídového másla ( cca 1/4 hrnku)
- 2 vejce
- 1 zakysaná smetana
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku pražených lískových oříšků zbavených slupek
- velká hrst sušených třešní
- hrst nasekaných čokoládových pecek
Postup:
Smíchejte suché suroviny, tedy obě mouky, kakao, jedlou sodu, kypřík a sůl.
V jiné míse utřete vejce s cukrem, přidejte olej a zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Postupně pak moučnou směs vmíchejte do vaječné. Nakonec přidejte nasekané ořechy, třešně a čokoládu.
Těsto nalijte do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku ( spíš menšího), uhlaďte a pečte na 175°C cca 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče zůstane suchá.
Nechte vychladnout a nakrájejte na stejně velké kostky.