Původně to měl být borůvkový koláč. Takže hlavně pořádná vrstva borůvek, že jo.
Amálka procvičovala slabikář a jelikož je u písmenka Č, zrovna přepisovala slovo KOLÁČ! Takže po zbytek „vyučování“ mlela furt dokola, že chce koláč, a že chce koláč borůvkovej.
No jenomže my těch borůvek měly docela pomálu, tak z toho nakonec vznikl spíš tvarohový koláč.
Ale jakej!
Měla jsem co dělat, abych ho vůbec stihla vyfotit, protože holky byly skoro nepříčetný a krájela jsem ho ještě teplý. Mizel mi doslova pod rukama.
A že vrstva těsta a krému převyšovala ovoce? To fakt vůbec nevadilo, protože i to i tak byla neskutečná dobrota.
Tak co, už víte co upečete o víkendu? 😉
Ingredience:
těsto:
- 150 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 50 ml oleje
- 1 žloutek
- 2 lžičky rumu
- špetka soli
- citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 balíčku vanilkového pudinku
- 1 lžička vanilkové pasty
- lžíce citronové šťávy
- citronová kůra z chemicky neošetřeného citrónu
drobenka:
- 75 g másla
- 75 g hrubé mouky
- 65 g cukru
- 1/2 balíčku Třtinového citrónového cukru
borůvky
Postup:
Připravte si drobenku. Klidně použijte máslo z lednice, vůbec to nevadí. Nastrouhejte do misky, přidejte zbytek surovin a zpracujte drobenku. Dejte si stranou a pusťte se do těsta.
Začněte kváskem. Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte cca 50 ml teplého mléka, lžičku cukru a trochu mouky. Dejte ho na teplé místo vzejít.
Mezitím ve větší míse smíchejte mouku se špetkou soli, cukrem a přihodit můžete už i žloutek. Když kvásek vzejde, nalijte ho do mísy k mouce a přidejte zbytek surovin. Dle nasákavosti mouky můžete mléko třeba ještě přidat, pokud bude potřeba. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Poprašte ho lehce moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě dejte kynout.
Teď je čas na náplň. Tvaroh zřeďte mlékem, přidejte cukr, pudink, vanilku, ochuťte citronem a dobře utřete.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, můžete se pustit do koláče. Těsto ještě na vále propracujte a vyválejte do velikosti vaší formy, já použila kulatou koláčovou formu v průměru 32 cm. Formu vymažte máslem a těsto do ní pěkně uložte. Pak rovnoměrně naneste tvarohový krém, poházejte borůvkami a posypejte drobenkou. A šup s koláčem do trouby. Pečte na 170°C cca 40 minut.
Před podáváním ještě pocukrujte moučkovým cukrem.