Tvarohový koláč s borůvkami

Původně to měl být borůvkový koláč. Takže hlavně pořádná vrstva borůvek, že jo.
Amálka procvičovala slabikář a jelikož je u písmenka Č, zrovna přepisovala slovo KOLÁČ! Takže po zbytek „vyučování“ mlela furt dokola, že chce koláč, a že chce koláč borůvkovej.
No jenomže my těch borůvek měly docela pomálu, tak z toho nakonec vznikl spíš tvarohový koláč.
Ale jakej!
Měla jsem co dělat, abych ho vůbec stihla vyfotit, protože holky byly skoro nepříčetný a krájela jsem ho ještě teplý. Mizel mi doslova pod rukama.
A že vrstva těsta a krému převyšovala ovoce? To fakt vůbec nevadilo, protože i to i tak byla neskutečná dobrota.
Tak co, už víte co upečete o víkendu? 😉

 

Ingredience:

těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 20 g čerstvého droždí
  • 150 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 1 žloutek
  • 2 lžičky rumu
  • špetka soli
  • citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu

náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • lžíce citronové šťávy
  • citronová kůra z chemicky neošetřeného citrónu

drobenka:

  • 75 g másla
  • 75 g hrubé mouky
  • 65 g cukru
  • 1/2 balíčku Třtinového citrónového cukru

borůvky

 

Postup:

Připravte si drobenku. Klidně použijte máslo z lednice, vůbec to nevadí. Nastrouhejte do misky, přidejte zbytek surovin a zpracujte drobenku. Dejte si stranou a pusťte se do těsta.
Začněte kváskem. Droždí rozdrobte do hrnečku, přidejte cca 50 ml teplého mléka, lžičku cukru a trochu mouky. Dejte ho na teplé místo vzejít.
Mezitím ve větší míse smíchejte mouku  se špetkou soli, cukrem a přihodit můžete už i žloutek. Když kvásek vzejde, nalijte ho do mísy k mouce a přidejte zbytek surovin. Dle nasákavosti mouky můžete mléko třeba ještě přidat, pokud bude potřeba. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Poprašte ho lehce moukou, přikryjte utěrkou a na teplém místě dejte kynout.
Teď je čas na náplň. Tvaroh zřeďte mlékem, přidejte cukr, pudink, vanilku, ochuťte citronem a dobře utřete.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, můžete se pustit do koláče. Těsto ještě na vále propracujte a vyválejte do velikosti vaší formy, já použila kulatou koláčovou formu v průměru 32 cm. Formu vymažte máslem a těsto do ní pěkně uložte. Pak rovnoměrně naneste tvarohový krém, poházejte borůvkami a posypejte drobenkou. A šup s koláčem do trouby. Pečte na 170°C cca 40 minut.
Před podáváním ještě pocukrujte moučkovým cukrem.

 

Tvarohový koláč s borůvkami_1

 

Tvarohový koláč s borůvkami_2

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.