Celozrnná bábovka s jablky

Tahle bábovka je božská. Vláčná díky jablkům, přitom kyprá a voňavá po ječném sladu. Pokud vám jeho vůně nevadí, klidně ho přidejte více, nesladí tolik. Přidat můžete třeba i nasekané ořechy a nebo rozinky, nejlépe naložené v rumu. A karob nebo kakao chcete-li, můžete úplně vynechat. Hotovou bábovku můžete také polít čokoládovou polevou.

 

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 160 g třtinového cukru+ 1 vrchovatá čajová lžička sirupu z ječného sladu
  • 200 ml oleje
  • 2 jablka ( oloupaná, nahrubo nastrouhaná, lehce zakápnutá citronovou šťávou)
  • 150 g celozrnné mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový prášek ( vanilkový extrakt)
  • citronová kůra
  • vrchovatá lžíce karobu ( nebo kakaa)
  • hrubá mouka a olej na vymazání a vysypání formy

 

Postup:

Nejdříve si připravte formu, vymažte ji olejem a vysypte moukou. Troubu zapněte na 175°C.
V míse vyšlehejte vejce s cukrem do pěny. Přidejte olej a jablka. V jiné míse smíchejte obě mouky, kypřík a vanilkový cukr. Moučnou směs přidejte pomalu do vaječné. Do těsta nakonec přidejte citronovou kůru. Z těsta odeberte 1/3 a přidejte do ní karob.
Do připravené formy dejte nejprve 1/3 světlého těsta, pak karobové a nakonec opět světlé. Vidličkou projeďte pak několikrát kolem dokola formou, vrstvy se propojí.
Formu vložte do vyhřáté trouby a pečte cca 40 minut, určitě ale udělejte test špejlí, jestli se těsto nechytá.
Vychladlou bábovku pocukrujte.

 

P1560361-1

 

 

P1560370

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.