S brownies mám tak trochu problém. Přestože jsem velký čokoholik, tedy co se dezertů týká, tabulku čokolády nesním, tak brownies je na mě prostě až moc čokoládové. Skvělé je ale s chilli, to je vážně pecka.
Ale s ricottovým krémem a třešněmi, no se nedá ani popsat, to se musí zažít. Neskutečná jemnost, uprostřed ještě lehce tekoucí…to je brownies, do kterého jsem se zamilovala.
Ingredience:
Na brownies:
- 170 g hořké čokolády
- 1 hrnek (cca 200 ml) másla, nakrájeného na kousky
- 2 hrnky krystalového cukru
- 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 4 vejce
Na krém:
- 1 ricotta
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 vejce
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
třešně
Postup:
Troubu si předehřejte na 180°C. Připravte si plech na pečení o velikosti cca 30 x 20 cm nebo klidně koláčovou formu. Vyložte ho papírem na pečení a nechte stranou.
Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu spolu s máslem, dobře rozmíchejte a postupně přidávejte cukr, vanilku, sůl, vejce a nakonec mouku. Vypracujte hladké těsto a nalijte ho do formy.
Na krém utřete ricottu s vanilkovým extraktem, cukrem a vajíčkem do jednotné hmoty. Tu pak navrstvěte na čokoládovou.
Odpeckované třešně nechte cca 8 minut povařit dokud nezměknou a nepustí šťávu.
Na těstu vytvořte nožem mramorový efekt. Pak už jen zbývá na vršek poklást rozvařené třešně a šup s koláčem do trouby.
Brownies pečte cca 45-50 minut, dokud koláč nezačne po stranách hnědnout. Před podáváním nechte vychladnout.