Pečení bez mouky. V tom teda tak trochu ještě tápu. A proč vlastně peču bez mouky? No tak nějak jsem jednoho dne došla k tomu, že už nechci jíst rohlíky a housky a chleba. A to ostatní se k tomu přidalo samo.
V současné době je to tak trochu trend nejíst mouku a cukr a jíst raw… Já teda trendy určitě nejsem. A v jídle to platí dvojnásob. Mám to většinou spíš naopak. Být trendy a in není můj styl.
Žít bez mouky, to je čistě moje rozhodnutí, vychází ze zdravotních důvodů a někdy vám o tom určitě napíšu víc. Protože lidí, kteří nesmí nebo nechtějí konzumovat mouku a lepek je hodně a někteří jsou stejně jako já v začátcích a také tápou a hledají nové a další možnosti.
Tak tedy. Čokoládové bábovičky s ricottou a ořechy. Při vaření, ale i pečení většinou vycházím ze surovin, které mám doma. Takže dnes to byla ricotta, tři kusy. Jelikož jsem měla trochu absenci po sladkém, a moje holky ji mají dvojnásobnou 🙂 , řekla jsem si, že musím něco upéct. Čokoláda, ricotta, mandle, to zní fakt dobře. Jen mandle jsem namíchala s lískovými ořechy, ty mám dost ráda. Těsto bylo připravené raz dva. Už jen naplnit do bábovičkové formy. Z uvedeného množství jsem udělala celkem 8 báboviček. Troubu jsme téměř nespouštěla z očí, protože zpočátku se vůbec nic nedělo a já se bála, že nakonec z trouby vytáhnu zdrclé cosi. Ale zdařilo se. Čas jsem uhlídala a z trouby vytáhla a bez větších problému vyklopila parádní bábovičky. Pravda, jsou trochu drobivější, ale to vůbec nevadí.
Návštěva byla spokojená, já taky, a to moc. Ovšem Alenka? No, pro někoho, kdo nejraději snídá kynuté buchty, nic moc. Prý by si k tomu musela dát aspoň jogurt nebo zakysanku, to by se to dalo ještě jíst, ale příště ať prý upeču raději zase něco „normálního“. No a Amálka? Zakousla se a s odmítavým pohledem odešla od stolu…
No tak jo. Holkám to nejede. Ani nemusí. Ale mě jo. A mnohým z vás bude třeba taky. Tak vyzkoušejte a dejte třeba vědět, že v tom nejsem sama a nejsem divná, že mi to chutná.
Ingredience:
- 50 g čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 150 g ricotty
- 1 velké vejce
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1/4 hrnku mléka ( hrnek o objemu 200 ml)
- 1 lžíce kakaa
- 1 hrnek mletých mandlí a lískových ořechů
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
Postup:
Troubu předehřejte na 165°C.
Čokoládu nechte rozehřát ve vodní lázni.
Ricottu promíchejte s vejci, přidejte cukr, mléko, kakao a vlijte rozpuštěnou čokoládu. Vmíchejte namleté mandle a lískáče a přisypte kypřící prášek.
Bábovičkovou formu lehce vymažte rostlinným olejem a pak už jen lžičkou naneste těsto.
Pečte cca 20-25 minut. Bábovičky jsou trochu drobivější, tak je nechte dobře zchladnout.