Čokoládový naked cake s tvarohovým krémem a ovocem a mini Pavlova

Alenka slavila narozeniny! A nebyly to ledajaké narozeniny, byly to pěkně kulaťoučké narozeniny 🙂 O tom jak tuhle změnu prožívala se snad ani rozepisovat nebudu…Ale jak jsme se rozhodly tu slávu pojmout. Doma je to sice fajn ,ale chtěly jsme si to užít trochu jinak a nechat se tak trochu „obskakovat“. Takže jsme se rozhodly pro kavárnu JANKL. Tam totiž mají nejen výborné vínko, kávičku a skvělou atmosféru, ale i vynikající dobrůtky nám tam připravili. Takže kavárna zajistila slané dobroty a já ty sladké. Samozřejmě kromě dortu také naši oblíbenou kokosovou panna cottu s borůvkovým přelivem ( to už znáte) , dezert s citronovým tvarohem a sýrovým krémem ( velmi podobný už tady taky byl) a skořicovou tapioku s karamelizovanými švestkami a červeným vínem ( tapioka si zaslouží samostatný příspěvek). A málem bych zapomněla, ještě mini pavlova se šlehačkou a ovocem.  No byla to dokonalá souhra.

 

Čokoládový naked cake s tvarohovým krémem a ovocem

Ingredience:

Na 1 velký korpus- 2x proříznutý (toto udělejte 2x):

  • 260 g  hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa
  • 1,5 lžičky sody
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 menší vejce
  • 250 g třtinového cukru
  • 100 ml oleje
  • 1 hrnek podmáslí
  • 100 ml vychladlé silné kávy

Na 1 malý korpus:

  • 130 g  hladké mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • necelá lžička sody
  • necelá lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 menší vejce
  • 125 g třtinového cukru
  • 50 ml oleje
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 50 ml vychladlé silné kávy

Na krém:

  • 1 kg měkkého tvarohu
  • 2 zakysané smetany
  • 3 smetany ke šlehání
  • 8 lžic moučkového cukru  (nebo dle chuti)
  • 1 vanilkový puding za studena

ovoce- jahody, maliny. borůvky, ostružiny
květiny
moučkový cukr

 

Postup:

Korpus si připravte ideálně den předem ( hravě to stihnete za dopoledne).
Troubu předehřejte na 175°C.
Do mísy si prosejte mouku, kakao, sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse si vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte olej, podmáslí, kávu a vanilkový extrakt. Suchou směs přidávejte postupně do mokré a míchejte dokud se dokonale nespojí do hladkého těsta. Dortovou formu (o průměru 20-24 cm) si vyložte papírem na pečení – stačí dno, boky vymažte máslem nebo olejem. Připravené těsto vlijte do formy a pečte ve vyhřáté troubě přibližně 45 minut, propečení otestujte špejlí.
Korpus nechte nejprve zchladnout ve formě, cca 10 minut a potom ho nechte úplně vychladnout na mřížce. Po zchladnutí seřízněte vršek do roviny a jednou prokrojte, vzniknout vám tak z jednoho korpusu dva, celkem tedy čtyři.
Stejným způsobem pokračujte při pečení malého korpusu. Rozměr formy by měl být ideálně 12 cm. Až budete mít těsto připravené, rozdělte do na dvě části ( pomocí váhy) a postupně upečte. Každý pak stejně jako u velkého jednou prokrojte. Seříznuté zbytky upotřebíte například na vrstvené mini dezertíky, jako jsem toho využila já. Nepotřebujete pak žádné sušenky nebo piškoty.

Na náplň nejdřív vyšlehejte tvaroh s cukrem, pak přidejte zakysanku a nakonec smetanu ke šlehání, dle potřeby pak přišlehejte puding za studena, který krém zpevní. Já to dělám ve dvou mísách s polovinou ingrediencí, lépe se to zpracovává.
A můžete začít plnit.
Po rozkrojení jste získali čtyři velké a čtyři malé korpusy. Začněte velkými. Postupujte tak, že korpus potřete vrstvou krému a na ni naskládejte ovoce. Další korpus potřete na spodní straně  a přiklopte ji na ovoce, trochu přitlačte a pokračujte takto se všemi čtyřmi velkými korpusy. Poslední velký korpus potřete z vrchu a přiložte na něj do středu malý korpus. Dále postupujte stejně jako u velkých korpusů. Poslední korpus potřete z vrchu a můžete začít zdobit ovocem, případně živými květy. Nakonec hotový dort poprašte moučkovým cukrem.
Je dobrém spodní patro zpevnit výztužemi, aby se vám nepropadlo. Já ho nezpevnila a celou cestu při převozu jsem trnula, jestli dort dovezeme v celku 😉 Takže příště rozhodně ano, je to jistota.

 

IMG_20161029_152525-1

Kdyby vás zajímalo, odkud jsou ty dortové zápichy, tak mrkněte sem KLIK.

 

Mini Pavlova se šlehačkou a ovocem

ingredience:

  • 6 bílků
  • 300 g moučkového cukru- prosátého !
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce bílého vinného octa
  • špetka soli

smetana ke šlehání
ovoce- maliny, borůvky, jahody, kaki

 

postup:

Na plech si připravte pečící papír a troubu předehřejte na 150°C.
Oddělené bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte do hustého sněhu. Během šlehání přidávejte po lžících moučkový cukr. Nakonec přidejte škrob a vinný ocet.
Na pečící papír vytvořte stejné sněhové hromádky- lžící nebo zdobícím sáčkem, uprostřed pak udělejte důlky.
Plechy dejte do trouby a ihned snižte teplotu na 120°C. Během pečení troubu neotvírejte.
Pusinky v troubě sušte cca 45 minut, pak ji vypněte a nechte je dosušit dokud nevychladnou. Pavlova by měla být na povrchu křupavá, uvnitř vláčná a neměla by zhnědnout.
Hotové pusinky ozdobte šlehačku a ovocem.
Ve vzduchotěsné nádobě vydrží 2 dny.

 

IMG_20161029_145236-1

 

IMG_20161029_143733-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.