Možná trochu zvláštní, ale moc dobré. Navíc vegan, bezlaktózové, bezlepkové, a když opomenu dobu máčení semínek, tak je to vlastně docela blesková a hlavně zdravá záležitost.
Ingredience:
- 1 hrnek slunečnicových semínek ( cca 100 g)
- 2/3 hrnku vody+ na namáčení
- citrónová kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
- 2-3 lžíce citrónové šťávy ( nebo dle chuti)
- sůl, koriandr
Postup:
Slunečnicová semínka namočte do vody asi na 1-2 hodiny.
Vodu slijte, semínka dejte do mixéru a přidejte čerstvou vodu, citrónovou šťávu, citrónovou kůru, sůl a lístky koriandru. Mixujte dokud nebudete mít zcela hladký krém. Pokud se vám bude zdát konzistence příliš hustá, můžete přidat více vody.
Přendejte do servírovací misky, nechte vychladit, pokapejte olivovým olejem a podávejte se svým oblíbeným pečivem nebo zeleninou.
Pokud je pro vás chuť koriandru příliš intenzivní, můžete zvolit jinou bylinku, báječný je třeba čerstvý tymián.