Chleba téměř bez práce. Nevěříte? Čtěte dál a uvidíte. Nepotřebujete domácí pekárnu, ani kvásek, žádné vážení, chce to jen čas na kynutí a to je vlastně skoro všechno. Takže nejlépe péct na víkend, rovnou z dvojité várky nebo než si vše připravte než odejdete ráno do práce a večer si upečete čerstvý chléb.
Tak se do toho pusťme.
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky ( 1 hrnek= cca 250 ml)
- 1 hrnek žitné chlebové mouky
- 1,5 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- 3 lžičky světlého lněného semínka
- hrstka dýňových semínek
- cca 1,5 hrnku vody
- dle chuti můžete přidat bylinky atd.
Postup:
Smíchejte obě mouky, přidejte k nim droždí, sůl, kmín a semínka a dobře promíchejte, pak přilijte vodu a zamíchejte, těsto by mělo být spíš hustší. Tohle byla rychlovka. Takto připravené těsto dejte na 8-12 hodin kynout.
Po 12-ti hodinách:
Připravte si vál, dobře ho posypte moukou a přeneste na něj těsto. Vytáhněte ho na placku cca 2-4 mm silnou a nechte 15 minut odpočívat.
Dalším krokem je přehnutí těsta na jednu třetinu a pak na druhou po delší straně a pak to samé, ale z krátké strany, vznikne vám takový „čtverec“.
Nechte kynout 30 minut.
Těsto nechte kynout dalších 30 minut, ale během té doby už zapněte troubu na 230°C, připravte si formu, ve které budete péct, měla by mít víko, ale můžete bez obav použít i formu bez víka a dopomoct si alobalem, třeba tuto KLIK a formu nebo pekáč dejte do trouby předehřát.
Do předehřáté formy dejte těsto, přikryjte alobalem nebo víkem a šoupněte do trouby na 30 minut. Pak víko sundejte a pečte dalších 15 minut.
A máte hotovo a můžete se rovnou zakousnout do teplého, krásně vonícího čerstvého chleba, což je prostě senzace.
a další vyzkoušené varianty:
žitný chleba:
- 1 hrnek ( objem 220 ml) žitné mouky
- 2 hrnky celozrnné mouky
- 2 lžičky sušených kvasnic
- 2 hrnky vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky drceného kmínu
- hrst lněných a dýňových semínek
celozrnných chleba I:
- 1,5 hrnku ( objem 350 ml) celozrnné mouky
- 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky sušených kvasnic
- 2 lžičky soli
- 2 hrsti lněných semínek
- 1 hrst slunečnicových semínek
- 2 lžičky celého kmínu
- 2 hrnky vody
celozrnný chleba II:
- 0,5 hrnku ( objem 350 ml) celozrnné mouky
- 1,5 hrnku hladké pšeničné mouky
- 2 lžičky sušených kvasnic
- 2 lžičky soli
- 2 hrsti lněných semínek
- 2 lžičky celého kmínu
- necelé 2 hrnky vody
….postup viz. nahoře, pro pečení v kulaté formě.