Voňavá, sladká, křupavá to je granola, kterou si jednoduše můžete udělat doma, je to totiž tak snadné.
Při pečení se vám nádherně rozvoní celý byt a vy se nebudete moct dočkat, až ji vyndáte z trouby. Ještě horká chutná skvěle, tak si dejte pozor, ať ji nesníte ještě než vám stačí vychladnout 😉 Díky vůni koření a dýně pocítíte doma skutečný podzim.
Granolu si samozřejmě můžete koupit v obchodě již hotovou, ale není nad tu domácí.
Smíchejte pouze několik dobrých ingrediencí a výsledkem je základ zdravé snídaně nebo svačinka, kterou můžete mít kdykoliv při ruce. Tak s chutí do toho.
Ingredience:
- 320 g ovesných vloček
- 65 g třtinového cukru
- 1/2 lžičky mletého kardamomu
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 lžičky mletého zázvoru
- 3/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 60 ml rostlinného oleje
- 1 lžíce sirupu z ječného sladu
- 130 g dýňového pyré
- hrst směsi dýňových semínek, mandlí, kešu ořechů
Postup:
Troubu předehřejte na 160°C a připravte si pekáč s pečícím papírem.
Ve velké míse smíchejte vločky, cukr, koření a vanilkový extrakt a dobře vše promíchejte. Pokud koření nemáte v mleté podobě, nevadí, v hmoždíři koření roztlučte a vmíchejte do směsi.
Do dýňového pyré přimíchejte olej a sirup, promíchejte. Přilejte do vloček a opět dobře promíchejte.
Vločkovou směs vyklopte na připravený plech a rovnoměrně rozetřete. Vůbec nevadí, když budete mít sem tam nějaké hromádky vloček.
Pekáč vložte do trouby na cca 20-30 minut, během pečení alepoň 2 x promíchejte. Dejte pozor na ořechy, aby se nespálily, zhořkly by.
Hotovou granolu nechte úplně vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.