Když zkouším nový recept, vždycky trnu, jak to dopadne. Nejen jaká bude chuť, ale hlavně, jestli časy odpovídají, množství ingrediencí „funguje“. Pro mě je to ale zábava.
Napoprvé se snažím dodržet předepsaný postup, ale někdy se stane, že něco změním hned. V tomto případě množství cukru, kterého na mě bylo až moc. Tedy jsem místo 425 g použila 350 g, což je i tak myslím hodně. Také druh oleje jsem nahradila, neboť dle původního receptu měl být bodlákový či arašídový a ani jeden jsem doma neměla. Co se týká koření, používám raději celé, které si pak v hmoždíři rozdrtím až do jemna. Je podle mě výraznější než kupované mleté. Tedy kromě skořice, to bych asi nezvládla 😉 Alobal, který se při pečení používá na zakrytí jsem dle instrukcí potřela olejem, ale stejně se trochu přichytil, takže se neděste pokud se vám to taky stane.
Ovoce v koláči nekrájejte na příliš malé kousky, v koláči by se vám úplně ztratily. Ovoce je mnohem více než těsta a tak je to správně, ovoce dodává koláči tu správnou vlhkost. Já měla doma stále dost jablek a nějakou tu hrušku, ale můžete dát třeba švestky nebo jakékoliv ovoce, které máte rádi, spíš, ale tvrdší. Neděste se taky toho těsta. Je dost tuhé a výraz …směsí přelijte ovoce je hodně zavádějící, protože těsto moc neteče.
Koláč by měl být s odležením chutnější a chutnější, což se tedy potvrdilo. Druhý, ale i třetí den je fantastický 😉
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 3/4 lžičky skořice
- 3/4 lžičky mletého nového koření
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového ořechu
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 700 g ovoce ( jablka, hrušky, švestky…)
Postup:
Začněte tím, že ovoce rozkrájíte na poloviny, odstraňte jadřince ( slupku ponechte) a rozkrájejte na kostky o velikosti 2×2 cm. Ovoce vložte do velké mísy.
Koření v jiné velké míse smíchejte s moukou, cukrem, jedlou sodou a solí. Pár lžiček mouky přidejte do ovoce a promíchejte.
Do směsi mouky přidejte vejce a olej. Poté směsí přelijte ovoce a vše důkladně promíchejte. Směs vlijte do dortové formy o průměru 24 cm, kterou vyložte pečícím papírem.
Na koláč položte kousek alobalu ( potřete jej nejprve olejem, aby se nepřilepil) a pečte 45 minut při teplotě 175°C. Poté alobal sejměte a dejme ještě na 25-30 minut péct. koláč je hotový, když do jeho středu zapíchnete špejli a těsto se na ni nelepí. nechte koláč zcela vychladnout, posypte moučkovým cukrem ( podle chuti) a podávejte s jogurtem řeckého typu nebo šlehačkou.