Dort Pavlova s borůvkami a mascarpone

Nemohla jsem vás ušetřit receptu na tenhle dokonalý dort, takže je tu. Není třeba dlouhých komentářů, vyzkoušejte ho,  tohle je nebe v hubě ! My si dáme brzy repete 😉

 

Ingredience:

Na 4 pusinkové korpusy:

  • 6 bílků
  • 300 g moučkového cukru- prosátého !
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • špetka soli

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr
  • 500 g mražených borůvky ( nebo čerstvých)
  • čerstvé borůvky a živé květy na ozdobu

 

Postup:

Mražené borůvky nechte povolit při pokojové teplotě.
Pokračujte pusinkovými korpusy.
Troubu si předehřejte na 150°C a na 2 plechy si připravte pečící papír. na každý papír si předkreslete velikost korpusu tak, aby mezi mini zůstal alespň 1cm prostor, pusinky při pečení nabydou. Pečte je pak pokud možno najednou. V případě, že toto kapacita vaší trouby neumožňuje, připravte si pouze polovinu sněhu a postup pak opakujte.
Oddělte bílky od žloutků a bílky dejte do mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte do hustého sněhu. Během šlehání přidávejte po lžících moučkový cukr. Nakonec přidejte škrob a vinný ocet.
Na pečící papír vytvořte lžící stejné sněhové hromádky a rovnoměrně je rozetřete.
Plechy dejte do trouby a ihned snižte teplotu na 120°C. Během pečení troubu neotvírejte.
Pusinky v troubě sušte cca 50 minut, pak ji vypněte a nechte je dosušit dokud nevychladnou. Pavlova by měla být na povrchu křupavá, uvnitř vláčná a neměla by zhnědnout.
Než pusinky zchladnou, připravte borůvky. Povolené borůvky dejte do rendlíku, oslaďte a pár minutek povařte. Pak dejte na cedník a nechte důkladně okapat (šťávu ponechte, můžete zcela jistě vypít nebo využít s želatinou na polití panna cotty, přidáním do kaše nebo tapioky, zkrátka všude tam, kde vám bude chutnat).
Pokračujte krémem. Vyšlehejte nejdříve na nejnižší otáčky mascarpone, přidejte cukr dle chuti (pozor, pusinky jsou sladké dost) a nakonec přidejte šlehačku a společně prošlehejte.
Sestavení dortu. Opravdu velmi opatrně odstraňte pusinky z pečícího papíru, podotýkám, že to jde obtížně, ale jde to, mají tendenci se zlomit nebo drolit. Na první korpus dejte část okapaných borůvek a pak naneste krém. Takto postupujte s dalším korpusem. Až na poslední korpus naneste pouze krém a vršek dortu ozdobte čerstvými borůvkami a třeba živými květy. Před podáváním poprašte moučkový cukrem ( nám už na foto nevydržel a rozpustil se).
Hotový dort dejte na pár hodin ( cca 5) vychladit do lednice a pak už jen užívejte tu dokonalou slast !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.