Králíčí stehna pečená v medové hořčici

 Řekla jsem si, že dám králíkovi na hořčici šanci. Tohle jídlo patří totiž mezi má neoblíbená jídla z dětských let. Králík, hořčice a česnek. Nevím, možná je to tím dětským mlsným jazýčkem, správnou hořčicí, absencí hřebíčku, kterým jinak špikovala králíka moje babička, ale tahle úprava mě fakt moc baví. Skvěle chutná jak hořčice hrubozrnná, tak i hladká dijonská, med si vyzkoušejte dle své chuti, dodá jídlu ten správný šmrnc. A pokud neholdujete králíkům, můžete vyzkoušet třeba krůtu, je výtečná. Tu jen pečte o něco déle. Může se vám stát, že se omáčka zredukuje rychleji, tak ji dolijte vývarem.
Jako příloha se hodí brambory na jakýkoliv způsob.

 

Ingredience:

  • 2 stehna z králíka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 velké stroužky česneku, nakrájeného na plátky
  • cca 250 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušené šalvěje nebo 8 listů čerstvé
  • 2-3  lžíce dijonské nebo hrubozrnné hořčice
  • 1-3  lžíce medu, podle chuti
  • sůl, mletý černý pepře

 

Postup:
Troubu rozehřejte na 200 ° C.
Připravte si omáčku, v misce smíchejte hořčici s medem, spojte s vývarem a dobře promíchejte.
Králičí stehna omyjte, dobře osušte a ze všech stran osolte a opepřete.
V pekáčku nebo pánvi vhodné do trouby rozpalte olej a králíka na něm nechte zhnědnout. Jakmile je opečený ze všech stran, přesuňte ho do misky. Ve stejném pekáčku nebo pánvi osmažte česnek doměkka, pozor, aby nezhnědl, zhořkl by. Vraťte zpět králíka, přidejte šalvěj, zalijte hořčičnou omáčkou a přiklopený pekáček dejte do středu trouby, pečte 1-1,5 hodiny. Králíka pak otočte a pečte 20 minut, pak ho otočte zpět a cca 10 minut dopékejte bez pokličky. Omáčka by měla zhoustnout a zredukovat na polovinu.
Před podáváním nechte maso 5 minut stát. Podávejte třeba se šťouchanými bramborami.

 

P1580468-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.