Říkala jsem si, že před blížícími se Vánocemi, kdy o dostatek sladkého nebude nouze, tak trochu uberu. A taky jsem si říkala, že bych taky mohla úplně vynechat vejce a mléko. Taky jsem měla doma navíc pár banánů a datle a tak jsem to dala dohromady a vznikl z toho dobrý dezert. Datle můžete ubrat nebo naopak přidat, pokud budete chtít brownies sladší, místo javorového sirupu můžete dát jakékoliv jiné vaše oblíbené sladidlo a pokud vynecháte klasickou hladkou mouku a použijete pouze pohankovou, stane se váš dezert navíc bezlepkovým.
Ingredience:
- 3 zralé banány
- cca 1/2 hrnku vody
- 70 g kvalitní hořké čokolády
- 1/2 hrnku pohankové mouky
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 3/4 hrnku datlí
Postup:
Datle nakrájejte na malé kousky a zalijte vroucí vodou.
Banány pokrájejte na menší kousky a rozmixujte s vodou. Čokoládu rozehřejte a pak přidejte k banánům. Přilijte také javorový sirup.
Do mísy prosejte obě mouky, přidejte sodu, kakao a promíchejte.
Suchou směs pak postupně vmíchejte do banánové a míchejte, dokud se obě nespojí.
Nakonec sceďte datle v přidejte je do těsta.
Banánové těsto nalijte do připraveného pekáče nebo koláčové formy vystlané pečícím papírem. Pečte cca 20 minut na 175°C. Nepřesušte!